Rusi iranskim dronovima uništavaju Ukrajinu
Foto: Tuzlanski.ba

Rusija je upotrijebila 71 iransku "kamikazu dron" protiv ukrajinskih ciljeva nakon dvosedmične pauze, što sugeriše da ih je Moskva dobila od Irana, navodi britansko Ministarstvo odbrane.

Britanski zvaničnici su u svom dnevnom vojno-obavještajnom izvještaju objavili na Twitteru da udari ukazuju na to da je "Rusija možda počela da počela redovno da se snabdjeva manjim brojem“ bespilotnih letjelica Shahed OVA-UAV.

Vjeruje se da postoje dvije lokacije za lansiranje dronova: iz ruske oblasti Brjansk u sjeveroistočnom dijelu Ukrajine i iz Krasnodarskog kraja u istočnom dijelu susjedne zemlje.

"Ovo daje Rusiji fleksibilnost da cilja široki spektar Ukrajine i smanjuje trajanje leta do ciljeva u sjevernoj Ukrajini“, navodi se u objavi na Twitteru.

"To je vjerovatno i novi pokušaj da se rastegne ukrajinska protivvazdušna odbrana“, dodaje se.

Američki institut za proučavanje rata je u međuvremenu nazvao najavu Kremlja o planovima za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji irelevantnom za rizik od eskalacije sukoba u nuklearni rat.

"(Ruski predsjednik Vladimir) Putin pokušava da iskoristi strah Zapada od nuklearne eskalacije razmještanjem taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji“, navodi Institut.

Putin je u subotu rekao da će taktičko nuklearno oružje biti locirano u bivšoj sovjetskoj republici Bjelorusiji i da su se Minsk i Moskva dogovorili o toj odluci.

Institut je u svojoj najnovijoj procjeni naveo da i dalje "na Putina gleda kao na aktera nesklonog riziku koji stalno prijeti da će upotrijebiti nuklearno oružje bez ikakve namjere da to zaista učini kako bi slomio zapadnu rješenost“.