Poruku je u ponedjeljak prenio Sergej Šojgu, bliski saveznik lidera Kremlja, na sastancima s najvišim iranskim dužnosnicima dok Islamska Republika razmatra svoj odgovor na ubistvo Ismaila Haniyeha.

Putin zamolio Iran da ne ubija civile u osvetničkom napadu na Izrael
Foto: Anadolu Agency

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija suzdržan odgovor na izraelsko ubistvo vođe Hamasa, savjetujući da se ne napadaju izraelski civili, saopštila su dva visoka iranska izvora. Poruku je u ponedjeljak prenio Sergej Šojgu, bliski saveznik lidera Kremlja, na sastancima s najvišim iranskim dužnosnicima dok Islamska Republika razmatra svoj odgovor na ubistvo Ismaila Haniyeha.

Teheran vrši pritisak na Moskvu za isporuku ruskih borbenih aviona Sukhoi Su-35, izvijestili su izvori Reutersu. Tokom posjete Teheranu, Šojgu je razgovarao o ubistvu Haniyeha, prenosi državna novinska agencija RIA.

Prema izvorima, Šojguova posjeta bila je jedan od nekoliko načina koje je Moskva koristila da prenese Iranu potrebu za suzdržanošću, istovremeno osuđujući ubistvo Haniyeha kao "vrlo opasan atentat", s ciljem sprječavanja rata na Bliskom istoku. Bliski istok, prema izvorima, bio je na rubu velikog rata, a atentat je očito pokušaj izazivanja sukoba.

Rusija je od početka rata s Ukrajinom razvijala bliže veze s Iranom i priprema se potpisati opsežni sporazum o saradnji s Teheranom. Iransko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah komentiralo situaciju, ali je Teheran saopćio da želi kazniti Izrael kako bi spriječio daljnju nestabilnost.

U Washingtonu, dužnosnik Bidenove administracije upozorio je na rizike velikog regionalnog sukoba, naglašavajući da će opseg odgovora Irana i Hezbollaha biti ključan za određivanje razmjera potencijalnog sukoba. Uprkos naporima zapadnih i regionalnih država da uvjere Iran na odmjeren odgovor, Teheran je poručio da će "oštro" odgovoriti na ubistvo Haniyeha.

Libanski izvor blizak Hezbolahu izjavio je da je "odmazdni udar neizbježan", dodajući da Iran želi da udar bude "oštar", ali da ne dovede do regionalnog rata. Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant upozorio je da Izrael mora biti spreman na sve, uključujući brz prelaz u napad, a odgovor Izraela na bilo kakav napad Hezbolaha ili Irana ovisit će o prouzročenoj šteti.

Izraelski dužnosnici nisu preuzeli odgovornost za ubistvo Haniyeha, dok Iran podržava Hamas, koji je u sukobu s Izraelom u Gazi, kao i Hezbolah.