Putin razmatra promjenu ruske nuklearne doktrine. Tvrdi da će Zapad "zamijeniti" Zelenskog
Foto: Tuzlanski.ba

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da Rusija razmišlja o mogućim promjenama svoje doktrine o korištenju nuklearnog oružja.

Kako javljaju svjetske agencije, ruski predsjednik rekao je kako Rusija razmatra promjene nuklearne doktrine jer su "protivnici spustili svoj prag za korištenje nuklearnog oružja".

Šta kaže ruska doktrina?

Postojeća ruska doktrina kaže da ta zemlja može upotrijebiti takvo oružje kao odgovor na nuklearni napad ili u slučaju konvencionalnog napada koji predstavlja egzistencijalnu prijetnju državi.

Putin je to rekao novinarima na kraju svog posjeta Vijetnamu. Tu zemlju je, podsjetimo, posjetio dan nakon posjeta Sjevernoj Koreji, s čijim diktatorom Kim Jon-unom je potpisao sigurnosni pakt.

Ruski državni mediji prenijeli su Putinovu izjavu da Moskva očekuje da će njena saradnja sa Sjevernom Korejom služiti kao sredstvo odvraćanja Zapada, ali da nema potrebe koristiti sjevernokorejske vojnike u ratu u Ukrajini, prenosi Reuters.

Putin je također rekao da ne isključuje da Rusija Sjevernoj Koreji isporučuje oružje visoke preciznosti.

Također, ruski predjednik očekuje da će Zapad "zamijeniti" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u prvoj polovini 2025. godine.