Pucnjava u sjedištu američke NSA: Jedna osoba poginula
Foto: Tuzlanski.ba

Jedna osoba je poginula, a dvije ranjene, nakon pokušaja neovlaštenog vozila da uđe u krug sjedišta američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) u vojnoj bazi Fort Meade, u Marylandu.

"Vozač nije postupio po rutinskim instrukcijama policajca NSA niti je ispoštovao proceduru sigurnog izlaska iz kampusa. Vozilo se nije zaustavilo, pa su podignute barijere," izjavio je glasnogovornik NSA, Jonathan Freed.

Nakon što se vozila zaletilo u policijski automobil, osiguranje sjedišta NSA je posegnulo za vaternim oružjem, ubivši jedno lice u vozilu, ranivši drugo.

Jedna osoba je preminula na licu mjesta, a druga je prevezena u lokalnu bolnicu, kazao je Freed.

Sudareni crni terenac i policijski automobil jedva da se mogu vidjeti iz snimaka koje su iz zraka načinili lokalni mediji. Odmah uz crno vozilo je ležalo i tijelo pokriveno čaršafom. FBI trenutno provodi istragu o ovom incidentu.

Sličan incident se desio početkom mjeseca, kada je Hong Young, 35-godišnji službenih državnog zatvora nekoliko puta pucao u Marylandu, jedan put i na Fort Meade. Niko nije povrijeđen u incidentu.

Osim što je u njoj sjedište Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), Fort Meade je i baza u kojoj se nalazi oko 11 hiljada vojnika i 29 hiljada civilnih uposlenika. Udaljena je oko 48 kilometara od Vašingtona i 24 kilometra od Baltimorea. (AA)