Antiimigrantska AfD osvojila je 30,5 posto glasova u istočnoj državi Tiringiji, oko šest posto ispred Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Prvi rezultati izlaznih anketa u njemačkim regijama: Krajnja desnica prvi put na korak do pobjede
Foto: Ilustracija

Njemačka krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) na putu je da prvi put pobijedi na državnim izborima, pokazuju izlazne ankete javnog emitera ARD.

Antiimigrantska AfD osvojila je 30,5 posto glasova u istočnoj državi Tiringiji, oko šest posto ispred Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Predviđeno je da će Socijaldemokrati (SPD) kancelara Olafa Scholza osvojiti samo sedam posto, što je jedan od njihovih najgorih izbornih rezultata ikada u ovoj državi. Njihovi koalicioni partneri – Zeleni i liberalne Slobodne demokrate – bili su ispod cenzusa od pet posto neophodnog za ulazak u državni parlament.

Očekuje se da će novoformirana ljevičarska populistička stranka Bundnis Sahra Wagenknecht (BSW) dobiti 16 posto i postati treća po veličini grupa u državnom parlamentu.

U susjednoj pokrajini Saksoniji, izlazne ankete pokazuju da je 30 posto glasača glasalo za krajnje desničarski AfD u poređenju sa 31,5 posto koji je glasalo za CDU.

Scholzova lijevo-liberalna koaliciona vlada bila je spremna za velike gubitke i ovdje, usred sve većeg nezadovoljstva birača vladinom politikom u Ukrajini, skupih energetskih reformi i zabrinutosti zbog neregularnih migracija.

Izlazne ankete pokazuju da Socijaldemokrati imaju oko 8,5 posto, a Zeleni 5,5 posto, a Slobodne demokrate ispod dva posto glasova.

Očekivalo se da će lijevo orijentirana BSW stranka Sahre Wagenknecht osvojiti oko 12 posto glasova.

Nedjeljno glasanje u dvije istočne države nadaleko je viđeno kao test za kancelara Olafa Scholza i njegovu lijevo-liberalnu koalicionu vladu uoči saveznih izbora sljedeće godine.

Izlazne ankete su pokazale da je većina birača zabrinuta za svoje ekonomsko blagostanje i da zahtijevaju jače mjere od vlasti da zaustave neregularne migracije i da se pozabave prijetnjama domaćoj sigurnosti.