Foto: Tuzlanski.ba

U napadu simpatizera pakistanske opozicione stranke Ujedinjeni nacionalni pokret (MQM) na zgradu državne televizije u Karačiju poginula je jedna, a ranjeno osam osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Pristalice stranke su izašle na ulice kako bi negodovali protiv “medijske cenzure” u kojoj prema njihovom mišljenju državna televizija nije dala dovoljno prostora liderima njihove stranke koji već šesti dan štrajkuju glađu nakon što su ih priveli pakistanski organi reda.

Demonstranti su jurnuli prema zgradi televizije nakon što im se, putem video linka, obratio lider te MQM-a Altaf Hussain koji živi u Londonu.

U neredima je poginula jedna, dok je osam osoba povrijeđeno. Među povrijeđenima su tri uposlenika televizije. Demonstranti su uništili tri automobila u vlasništvu televizije, a odstupili su tek pošto je policija upotrijebila suzavac i gumenu municiju.

Na mjestu događaja je privedeno 12 demonstranata, a policija je pokrenula akciju pretresa sjedišta MQM-a gdje je privela nekoliko visokopozicioniranih čelnika ove stranke.

Zapovjednik kopnenih trupa pakistanske vojske general Rahil Sherif je izdao naredbu da se prema pristalicama MQM-a mogu upotrijebiti rigorozne mjere. Premijer te zemlje Navaz Sherif ovaj napad je okarakterisao kao “napad na slobode medija”.

MQM je četrvrta po veličini stranka u Nacionalnoj skupštini Pakistana. Druga je po veličini stranka u pakistanskoj provinciji Sind, a najutjecajnija u Karačiju gdje je i sjedište ove stranke.