Foto: Tuzlanski.ba

Kineski milioner prvo je s buldožerima sravnio sa zemljom svoje rodno selo, a potom na istom mjestu izgradio luksuzne domove za siromašne mještane.

kina-milioner1Prije pet godina cijelo selo je sravnjeno sa zemljom, a posljednjih nekoliko godina područje je pretvoreno u moderno stambeno naselje u kojem žive 72 porodice.

Privrednik Xiong Shuihua rođen je u selu Xiongkeng nedaleko od grada Xinyu na jugu Kine. Dok je bio maleni dječak, njegova porodica, jedna od najsiromašnijih u selu, imala je veliku podršku komšija koji su se često brinuli o njima.

kina-milioner11Zato, kad je 54-godišnjak zaradio milione baveći se proizvodnjom čelika, odlučio se odužiti svojim komšijama.

Bogataš se vratio u selo i svima darovao nove, luksuzne domove.

18 porodica koje su prema bogataševoj porodici pokazali posebnu milost, nagrađene su privatnim vilama.

kina5-milioner2Osim riješenog stambenog pitanja, onima najugroženijima obećao je tri obroka dnevno.

– Zaradio sam više novca nego što mi treba. Želio sam se vratiti svojim korijenima. Uvijek vraćam svoje dugove, a pogotovo onima koji su meni i mojoj porodici pomagali kad sam bio mlađi – kazao je Xiong Shuihua.

– Sjećam se njegovih roditelja. Bili su srdačni ljudi kojima je bilo stalo do drugih i predivno je što je Xiong naslijedio tu dobrotu – rekao je 75-godišnji Qiong Chu.

(fokus.ba)