Policija Sjeverne Irske kaže da temeljno istražuje napade i prikuplja dokaze.

Povećan broj napada na muslimane u Sjevernoj Irskoj
Foto: Anadolu Agency

Belfast je svjedočio uznemirujućem povećanju broja rasno motivisanih napada na muslimansku zajednicu u proteklih nekoliko dana, javlja Anadolu.

Incidenti su izazvali značajnu zabrinutost među stanovnicima i lokalnim vlastima, što je uzrokovalo pozive na pojačane mjere bezbjednosti i solidarnost zajednice.

Niz napada počeo je prošle sedmice kada su demonstranti krajnje desnice počeli da napadaju prodavnice u vlasništvu muslimana u centru Belfasta.

U subotu je gomila krajnje desničarskih demonstranata krenula prema Islamskom centru na jugu grada. Međutim, zbog prisustva policije, grupa je odlučila da im cilj ne bude muslimansko udruženje, već obližnja Botanička avenija, poznata kao najmultikulturalnija ulica u Belfastu.

Napadi su nastavljeni dok je gomila krenula na Donegall Road, gdje su razbili i polupali nekoliko preduzeća i zapalili supermarket u vlasništvu muslimana.

Policijska služba Sjeverne Irske (PSNI) saopštila je da je primila 13 prijava o počinjenoj šteti i pet o podmetanju požara.

Melanie Jones iz PSNI-ja, je rekla da neredima, nasilju i razaranjima nema mjesta u Belfastu ili bilo gdje u Sjevernoj Irskoj.

"Sarađujemo s grupama koje su pogođene i prikupljamo dokaze, kako bismo napredovali u krivičnim istragama", navela je ona.

Lokalni lideri i društvene organizacije osudile su napade.

Zamjenik irskog premijera i ministar vanjskih poslova Micheal Martin rekao je da je veoma zabrinut onim što se dešava i stepenom nasilja.

"Nivo agresije i mržnje koji dolazi iz toga je nešto u čemu ne bismo trebali imati udjela u Irskoj", rekao je on.

Martin kaže da postoji "pravi problem" s društvenim medijima, pri čemu neki sarađuju s državnim vlastima, a drugi ne. Spomenuo je X Elona Muska kao problematičan i naveo da nasilje proizlazi iz "bezumlja i loše obaviještenosti".

PSNI je pokrenuo istrage o svakom incidentu i pojačao patrole u osjetljivim područjima.