Policija oslobodila tri žene koje su bile zatočene 30 godina (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Britanska policija je saopštila da je oslobodila tri žene koje tvrde da su bile protiv svoje volje zatvorene trideset godina u jednoj kući u Londonu i uhapsila jedan par šezdesetogodišnjaka zbog kućnog ropstva.

kevin-hyland 2742090bRadi se o jednoj 69-godišnjoj Malezijki, 57-godišnjoj Irkinji i 30-godišnjoj Britanki, saopćila je policija koju je alarmirao Freedom Charity, udruženje za borbu protiv ropstva i prisilnih brakova.

- Sve tri su bile krajnje traumatizirane i odvedene su na sigurno mjesto gdje se još uvijek nalaze - navodi se u saopštenju policije koja je uhapsila dvoje osumnjičenih, 67-godišnjeg muškarca i ženu istih godina.

- Žene su bile prestrašene - izjavila je za televiziju Skynews Aneeta Prem koja je osnovala Freedom Charity. Ona je precizirala da ove tri žene, koje su mogle same izaći iz kuće, nisu bile žrtve seksualnog nasilja ali je moguće da su pretrpjele fizičko nasilje.

- Nemoguće je zamisliti da se slična stvar može dogoditi u Velikoj Britaniji, u Londonu, u 2013. godini - dodala je Aneeta Prem.

- Čestitamo Freddom Charityju i radimo s njim kako bismo pomogli žrtvama koje su bile zatvorene više od trideset godina. Otvorena je istraga kako bi se utvrdile činjenice oko ovih vrlo ozbiljnih optužbi - kazao je detektiv Kevin Hyland iz jedinice za borbu protiv trgovine ljudima.

Udruženje je još u oktobru upozorilo policiju nakon što je primilo telefonski poziv jedne žene koja je tvrdila da je zatvorena već trideset godina.

- Jedan tv-dokumentarac o prisilnim brakovima i o radu Freedom Charityja bio je katalizator koji je naveo jednu od žrtava da pozove upomoć i omogućio da ih se spasi - kazao je detektiv Kevin Hyland.

- Srećom, ona je vidjela tu emisiju i imala je dovoljno povjerenja da podigne telefonsku slušalicu - kazala je Aneeta Prem. "To je nevjerovatna priča. Ne mogu vjerovati da se može tako postupati s ljudima, to je barbarski. Kada si lišen slobode, kao da ne živiš".

Freedom Charity je saopćio da su žrtve bile držane u ne može biti običnijoj kući na jugu Londona.

- Ne mislim da su susjedi išta znali. To je jedna obična kuća, u običnoj ulici - objasnila je Prem. (Fena)