Akcija vakcinacije se održava od 1. do 12. septembra, a predviđeno da obuhvati sva područja opkoljene enklave.

Foto: Anadolu Agency

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) pokrenula je u nedjelju kampanju vakcinacije protiv dječje paralize za djecu mlađu od 10 godina u centralnom Pojasu Gaze. 

“Djeca u Gazi su jutros počela da primaju vakcine protiv dječje paralize”, navodi se u saopštenju UN-ove agencije.

Dodaje se da je kampanja vakcinacije počela u centralnom dijelu Gaze, gdje više od 200 timova daje vakcine u 28 zdravstvenih ustanova UNRWA i ide od šatora do šatora.

Vezani članak WHO: Više od milion vakcina protiv dječje paralize stiglo u Gazu, upitan početak vakcinacije

UNRWA je dostavila mapu s detaljima centara za vakcinaciju u centralnoj Gazi. Hiljade Palestinaca pohrlilo je u ove centre da vakcinišu svoju djecu protiv dječje paralize, navodi reporter Anadolu.

Medicinski timovi u centrima za vakcinaciju u centralnom gradu Deir al-Balah primijetili su znakove umora i pothranjenosti kod mnoge djece koja su primila vakcinu zbog teških uslova koji su rezultat izraelskog rata u Pojasu Gaze, koji traje skoro 11 mjeseci.

Kampanja, koja se provodi u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i UNICEF-om, fokusirana je na centralnu Gazu od 1. do 4. septembra, nakon čega slijedi Khan Younis od 5. do 9. septembra, a završiće se u gradu Gazi i sjevernom području od 9. do 12. septembra, prema zvaničnim izvorima.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres 16. avgusta pozvao je na sedmodnevno humanitarno primirje kako bi se omogućila kampanja vakcinacije protiv dječje paralize usmjerena na 640.000 djece. Ovaj poziv je podržala UNRWA. Zahtjev je uslijedio nakon objave palestinskog Ministarstva zdravlja o prvom potvrđenom slučaju dječje paralize u Gazi, a bolest je pogodila desetomjesečno dijete.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima u izraelskim napadima od tada je ubijeno više od 40.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a povrijeđeno ih je više od 94.000.

U više od deset mjeseci izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde, koji je naredio obustavu vojnih operacija u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište prije nego što je to područje napadnuto 6. maja.