Pjongjang lansirao raketu dometa da pogodi kopno SAD-a
Foto: Tuzlanski.ba

Sjeverna Koreja lansirala je interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) dovoljnog dometa da pogodi kopno SAD, rekao je japanski ministar odbrane. Projektil je pao u more otprilike 210 km zapadno od Hokaida, prenosi BBC.

SAD su osudile lansiranje, dok je Južna Koreja naredila jače mjere odvraćanja protiv Sjevera.

U četvrtak je severnokorejski šef diplomatije Choe Son Hui upozorio na „"žešći" odgovor na svako pojačano vojno prisustvo SAD. Istog dana je Pjongjang lansirao i balističku raketu kratkog dometa. To je uslijedilo nakon sastanka u nedjelju između južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-yeola, američkog predsjednika Joe Bidena i japanskog premijera Fumio Kishide u Kambodži.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbjednost SAD Adrienne Watson je u petak rekla da je Biden obaviješten i da će se SAD konsultovati sa partnerima.

Sjeverna Koreja je u poslednja dva mjeseca ispalila više od 50 projektila, većinom kratkog dometa. Ova dalekometna lansiranja su rjeđa i predstavljaju direktnu prijetnju za SAD, pošto su projektili dizajnirani da nose nuklearne bojeve glave bilo gdje na kopnu SAD.

Najnovija za koju se sumnja da ICBM ispaljena je u 10:15 po lokalnom vremenu iz blizine glavnog grada Sjeverne Koreje Pjongjanga, saopštili su vojni šefovi u Seulu. Dostigao je visinu od 6.100 km na uzdignutoj putanji i prešao 1.000 km, dostigavši brzinu od 22 maha, saopštila je vojska Južne Koreje.

Uzdignuta putanja znači da projektil leti mnogo više u svemir, ali na kraćoj udaljenosti nego što bi bila ispaljena na normalnoj putanji. Međutim, japanski ministar odbrane Yasukazu Hamada rekao je da je raketa imala dovoljan domet da stigne do SAD.

- Na osnovu proračuna koji uzimaju u obzir putanju, balistička raketa je ovoga puta mogla imati domet od 15.000 kilometara, u zavisnosti od težine bojeve glave, a ako je to slučaj, to znači da je kopno SAD bilo u njenom dometu - rekao je.

- Rekli smo Pjongjangu da apsolutno ne možemo da tolerišemo takve akcije - rekao je Kishida novinarima na Tajlandu. Obrazac Sjeverne Koreje posljednjih mjeseci bio je da lansira rakete kao odgovor na američku vojnu aktivnost oko Korejskog poluostrva, prenosi Slobodna Evropa.