Foto: Tuzlanski.ba

Uprkos teškoj situaciji i višemjesečnom opsadnom stanju i bombardiranju u Pojasu Gaze, deseci Palestinaca žrtvovali su danas kurbane na ruševinama svojih kuća uništenih u napadima Izraela koji traju od 7. oktobra 2023, javlja Anadolu.

Palestinac, Abdullah Abu Dekka kazao je da je, uprkos napadima i činjenici da je njegova kuća u potpunosti srušena u izraelskim napadima, odlučio ispred porušene kuće žrtvovati svoj kurban.

Abu Dekka je kazao da su cijene kurbana u Pojasu Gaze ove godine bile vrlo visoke zbog izraelske blokade i onemogućavanja ulaska kurbana, a cijena kurbana koje je zaklao dostigla je 4.000 šekela (oko 1.070 dolara).

Navodeći da je narod Gaze veličanstven, izgubio je sve što je imao u napadima Izraela, njihove kuće su uništene, njihova djeca ubijena, ali su nastavili živjeti, Abu Dekka je rekao da će obnoviti kuće koje je Izrael uništio.

Esma Abu Dekka iz Gaze je rekla: "(Prije rata) imala sam plan uzgoja ovaca, ali moja kuća je bombardirana tokom rata i projekat je ostao nedovršen. Ostala mi je samo jedna ovca i odlučila sam je žrtvovati ovog Bajrama."

Abu Dekka je rekla da žele dokazati svijetu da je Gaza slavila Bajram uprkos boli, ranama i masakrima.