Oslobođena Izraelka ispričala da su je otmičari tukli, a zatim da su je dobro tretirali u Gazi
Foto: Tuzlanski.ba

Osamdesetpetogodišnja Izraelka koju je oslobodila palestinska militantna grupa Hamas, rekla je u utorak da je pretučena tokom otmice, a zatim da je bila dobro tretirana tokom više od dvije sedmice zatočeništva u Gazi, javlja AFP.

- Momci su me tukli usput, nisu mi slomili rebra, ali su me tu povrijedili - rekla je Yocheved Lifshitz dan nakon puštanja na slobodu.

- Dobro su se ophodili prema nama - rekla je ona medijima u bolnici u Tel Avivu, objašnjavajući da je ljekar posjećivao nju i druge taoce svaka dva do tri dana i davao im lijekove.

Lifshitz je bila stanovnik kibuca Nir Oz, jedne od izraelskih zajednica u blizini pojasa Gaze koji su Hamasovi militanti napali 7. oktobra.

Njen suprug, također u 80-im godinama, nalazi se među više od 200 talaca koje još uvijek drže u Gazi.

- Pažljivo su se ophodili prema nama i ispunili sve naše potrebe - rekla je ona, kada su je pitali zašto je pružila ruku da se rukuje sa militantom u trenutku kada je oslobođena.

Lifshitz je ljude koji su je držali kao taoca opisala kao "veoma prijateljske" i "veoma ljubazne" ljude koji su se unapred organizirali za uzimanje talaca.

- Činilo se da su bili spremni za ovo, dugo su se pripremali, imali su sve što je muškarcima i ženama bilo potrebno, uključujući i šampon - rekla je ona novinarima.

- Jeli smo istu hranu kao oni - pita sa krem sirom, topljeni sir, krastavci. To je bio obrok za cijeli dan - rekla je Lifshitz.

Ova 85-godišnjakinja je puštena zajedno sa Nurit Cooper, 79, još jednom stanovnicom Nir Oza, tri dana nakon što su pripadnici Hamasa oslobodili jednu američku državljanku i njenu kćerku.