Bivši predsjednik, najpoznatiji po svojoj bombastičnoj i agresivnoj retorici, ponudio je mekšu i osobniju poruku koja je potekla direktno iz njegovog susreta sa smrću.

Od agresivne retorike do mekše i osobne poruke: Donald Trump pozvao na ujedinjenje Amerike
Foto: Fena

Donald Trump, prkosan i u zavojima, prihvatio je predsjedničku nominaciju na Republičkoj nacionalnoj konvenciji u govoru koji je u velikoj mjeri ignorirao njegove planove s najvećim podjelama i umjesto toga se fokusirao na ujedinjenje njegove stranke – i nacije – samo pet dana nakon pokušaja atentata koji je mogao okončati njegov život.

''Krv je tekla posvuda, ali ipak sam se na određeni način osjećao veoma sigurno jer sam imao Boga na svojoj strani'', rekao je Trump.

''Nesloga i podjele u našem društvu moraju biti zaliječeni. Samo da se brzo izliječimo. Kao Amerikanci, vežu nas jedna sudbina i zajednička sudbina. Ustajemo zajedno. Ili ćemo se raspasti'', dodao je Trump.

''Ja se kandidiram za predsjednika cijele Amerike, a ne pola Amerike, jer nema pobjede u pobjedi pola Amerike'', poručio je.

Nije izravno spomenuo demokratske suparnike, predsjednika Joea Bidena ili potpredsjednicu Kamalu Harris, samo je općenito govorio o njihovoj administraciji.

U govoru je također izbjegnuto bilo kakvo izravno spominjanje njegovih kontroverznijih planova upravljanja i omiljenih tema, uključujući izbore 2020. godine, "duboku državu", napad 6. januara na Kapitol i njegove planove da deportira milione ilegalnih imigranata u zemlji.

Trumpov govor usmjeren prema budućnosti označava vrhunac i završetak masovnog četverodnevnog okupljanja republikanaca koji je privukao hiljade konzervativnih aktivista i izabranih dužnosnika u Wisconsin, dok birači odmjeravaju izbore na kojima su trenutno dva vrlo nepopularna kandidata.

Osjetivši političku priliku u svjetlu svog iskustva na rubu smrti, često bombastični republikanski vođa prihvatio je novi ton za koji se nada da će pomoći u stvaranju još većeg zamaha na izborima za koje se čini da idu u njegovu korist.