Novo istraživanje tvrdi da je umjetna inteligencija uspješnija u finansijskim ulaganjima
Foto: Tuzlanski.ba

GPT-4 nadmašuje ljudske analitičare u finansijskim predviđanjima, revolucionirajući finansijsku industriju svojom vrhunskom preciznošću i izvedbom strategije trgovanja, tvrde autori nova američka istraživanja.

Novo istraživanje američkih naučnika naglašava superiornost OpenAI-eva GPT-4 nad ljudskim finansijskim analitičarima. Istraživanje koje je provela Poslovna škola Booth na Univerzitetu Chicago otkriva da je taj veliki jezični AI model izvrstan u analizi finansijskih izvještaja i predviđanju zarade.

Čak i bez narativa ili informacija specifičnih za industriju, LLM nadmašuje finansijske analitičare u svojoj sposobnosti predviđanja promjena zarade, tvrdi navedeno istraživanje. Ta je prednost posebno uočljiva kada se analitičari suoče s poteškoćama, dodaju autori istraživanja.

Koristeći upute takozvanog "lanca misli", GPT-4 je vođen za prepoznavanje trendova u finansijskim podacima i izračunavanje različitih finansijskih omjera. Zatim je koristio tu analizu za predviđanje budućih zarada.

Kada koristimo lanac misli kako bismo oponašali ljudsko razmišljanje, otkrivamo da GPT postiže tačnost od 60 posto, što je nevjerovatno više od one koju su postigli analitičari, navodi se u istraživanju. Nasuprot tome, ljudski analitičari postigli su tačnost predviđanja u niskom rasponu od 50 posto.

Autori istraživanja sugerišu da sposobnost GPT-4 da razazna finansijske obrasce i poslovne koncepte, čak i s nepotpunim podacima, taj AI model pozicionira kao vrijedan alat za donošenje finansijskih odluka.

Dodatno, primjenom GPT-4 uvida u strategije trgovanja dali su bolje rezultate, nadmašujući performanse burze. Smatramo da dugo-kratka strategija temeljena na GPT prognozama nadmašuje tržište i stvara značajne alfa i Sharpeove omjere, zaključuju autori istraživanja.

Ipak, iako se u istraživanju to ne spominje, umjetna inteligencija ima tendenciju haluciniranja podataka, što je kompleksan problem kojeg bi svako ko koristi AI alate trebao imati na umu, pogotovo oni koji svoj novac misle povjeriti prognozama umjetne inteligencije.