Foto: Tuzlanski.ba

Austrijski ministar unutrašnjih poslova izjavio je da se očito radi o terorističkom napadu.

U Beču je u ponedjeljak navečer došlo do strašnog krvoprolića kod sinagoge u središtu grada, u blizini Schwedenplatza, javlja Kronen Zeitung. Prema informacijama lista Kurier, ubijeno je najmanje sedam ljudi, a više ih je ozlijeđeno.

Policija je građanima poručila da izbjegavaju navedeno područje. Objavili su da su na teren poslali sve raspoložive snage.

Kako javljaju austrijski mediji, napad su počinila najmanje dvojica napadača s automatskim oružjem, o čemu svjedoče i šokantni snimci koje su zabilježili građani iz svojih stanova koji gledaju na mjesto zločina.

Vezano | Eksplozija i pucnjava u centru Beča, austrijski mediji pišu o nekoliko mrtvih  

Kako je saopćilo ministarstvo unutrašnjih poslova, jedan od napadača je mrtav, a drugi je prema nekim informacijama u bijegu dok neki mediji javljaju da je uhapšen. Kronen Zeitung spominje da se jedan od njih navodno raznio aktiviranjem eksplozivnog pojasa.

U pucnjavi je teško ozlijeđen i jedan policajac.

- Prvo se začulo nešto što je zvučalo kao detonacija. A onda je krenula rafalna paljba. Vidio sam čovjeka kako trči i mahnito puca iz automatskog oružja. Ubrzo se pojavila policija koja je također zatim zapucala, ispričao je jedan svjedok za ORF. Drugi svjedoci govore o najmanje 50 ispaljenih hitaca.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer za ORF je izjavio da se očito radi o terorističkom napadu. Sve građane u centru metropole pozvao je dao ostanu u svojim domovima.

U međuvremenu je Kronen Zeitung izvijestio o talačkoj krizi u jednom restoranu oko dva kilometra udaljenom od sinagoge. Zasad nema informacija o broju talaca, ali Kronen javlja da je u lokal navodno upao jedan napadač naoružan automatskom puškom.

Isti list je izvijestio i o pucnjavi u bečkoj podzemnoj željeznici, ali o tome zasad nema detaljnijih informacija.