Nova Vlada Njemačke želi cijeli Balkan u Evropskoj uniji
Foto: Tuzlanski.ba

Posebna pažnja je posvećena potrebi jačanja i produbljenja vanjske politike EU, navodeći kako bi EU trebala postati aktivniji akter u vanjskoj politici.

Njemacka vlada1Prema navodima izvještaja zajedničke koalicije u Njemačkoj, koja će predvoditi Vladu te zemlje na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel, naglašeno je da nova koaliciona Vlada podržava članstvo svih balkanskih zemalja u Evropskoj uniji (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

"Njemačka snažno podržava politiku proširenja EU na zapadni Balkan nakon što sve zemlje regije ispune potrebne uslove koji se od njih očekuju", navedeno je u izvještaju sačinjenom na 177 stranica.

Između ostalog, u izvještaju se navodi da njemačka koaliciona Vlada neće mijenjati svoju dosadašnju politiku prema eurozoni, ali se naglašava da njemačka vlada želi više dati ovlasti EU u oblasti vanjske politike i odbrane.

Isto tako, nova Vlada Njemačka će tokom svoga mandata zagovarati i jačanje odnosa sa Rusijom kao i produbljivanje "specijalnih odnosa" sa tom zemljom u oblasti politike i ekonomije.

Prema nacrtu izvještaja koalicione Vlade, koji bi trebao biti potpisan sutra, Njemačka bi i dalje trebala ostati sidro ekonomske i financijske stabilnosti u eurozoni.

"Dugovi zemalja članica neće se dijeliti u eurozoni, i svaka zemlja će odgovarati za svoje dugove koje je prikupila. Financijska stabilnost EU-a i eurozone su prioritet Vlade Njemačke kao i povećanje konkurentnosti zemalja članica i cijele EU", dodaje se.

U izvještaju se zagovara i snažniji i aktivniji Evropski parlament kako bi se povećao demokratski legitimitet institucija EU-a.

Posebna pažnja je posvećena potrebi jačanja i produbljenja vanjske politike EU, navodeći kako bi EU trebala postati aktivniji akter u vanjskih politici.

"Vijeće EU-a bi se na ministarskom nivou trebalo sastajati jednom godišnje kako bi razmotrili sva goruća pitanja u oblasti vanjske politike, odbrane i sigurnosti. EU treba da se fokusira na intervencije u bližem susjedstvu dok, konflikte u, primjerice, Maliju treba rješavati Afrička unija", navodi se u izvještaju koalicione Vlade Njemačke.

Dodaje se da će su za Tursku i dalje ostavljeni otvoreni pregovori sa EU.

"U Turskoj se vodi rasprava o članstvu zemlje u EU. Ako EU nema kapacitet za uključenje Turske u EU i ako Turska ne bude ispunjavala zahtjeve onda EU i Njemačka trebaju uspostaviti 'privilegirane odnose' sa tom zemljom", navedeno je u izvještaju.

Inače, novu koalicionu Vladu Njemačke će činiti demokršćanske stranke CDU i CSU i socijaldemokrati. (Anadolija)