U eksploziji u luci u Tienjinu poginule su 44, a ukupno je povrijeđeno 520 osoba, među kojima je 66 u teškom stanju, javlja Anadolu Agency.

Zbog sigurnosnih razloga policija ne dozvoljava civilima da ulaze u krug mjesta u kojem je došlo do nesreće. Metro linija prema Binhaiju, lučkom dijelu grada, je zatvorena. Vojska je formirala kontrolne tačke i obruč oko luke i tako da nijedno vozilo ne može ući ni izaći iz tog područja. Sa mjesta nesreće se još uvijek izvija dim.

Luka u Tienjinu je jedna od značajnih kineskih luka tako da se očekuje da će materijalna šteta biti velika. Većina roba koja je bila skladištena u kontejnerima u luci je uništena.

Zbog jačine eksplozije dijelovi nekih predmeta iz luke razbacani su u radiusu od nekoliko stotina metara zbog čega je oštećeno mnogo stambenih i poslovnih objekata. Lokalni mediji navode kako su očevidci tvrdili da se podrhtavanje uzrovano eksplozijom osjetilo i do nekoliko kilometara od luke.

Sinoć se u Tienjinu desila jako eksplozija u dijelu luke u kojem su bile skladištene opasne kemijske materije. Nakon eksplozije policija je privela čelnike luke.

Istraga je u toku, a uzroci nesreće još nisu poznati.