Foto: Tuzlanski.ba

„Iran nastoji da uspostavi kontrolu nad regijom, baš kao što su i nacisti radili na stvaranju više rase i uništavali civilizaciju. Posve je jasno da u tom kontekstu žele da unište i jevrejsku državu. I nacisti su ubijali Jevreje kako bi ostvarili svoje ciljeve“, kazao je šef izraelske vlade Netanyahu

 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da je aktuelno širenje iranske politike nasilja na Bliskom istoku slično širenju nacističke politike u Evropi tokom Drugog svjetskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

benjamin-natanjahu-izraelDanas se širom Izraela održavaju manifestacije u znak sjećanja na holokaust u Drugom svjetskom ratu, a premijer Netanyahu je u obraćanju u muzeju „Yad Vashem“ istakao da se svijet današnjice nalazi nasuprot mnogo više prijetnji neko je to bio slučaj prije sedam decenija.

„Radikalne grupe hrle na Bliski istok i uništavaju sve pred sobom, uključujući i historijsko naslijeđe, ubijaju nezaštićeni narod i maltretiraju nejake“, kazao je Netanyahu.

Optuživši „iranski režim“ da vrši pritisak na svoj narod, Netanyahu je kazao da Teheran u pokušaju da postane dominantan, na Bliskom istoku sije krv i nasilje.

„To se može vidjeti u Siriji, Jemenu, Libanu, Iraku, Hazzi i na Golanskim visoravnima. Iran nastoji da uspostavi kontrolu nad regijom, baš kao što su i nacisti radili na stvaranju više rase i uništavali civilizaciju. Posve je jasno da u tom kontekstu žele da unište i jevrejsku državu. I nacisti su ubijali Jevreje kako bi ostvarili svoje ciljeve“, kazao je šef izraelske vlade Netanyahu.Netanyahu poručuje da je lekcija koju svijet mora naučiti iz Drugog svjetskog rata da se pred tiranima ne smije pokleknuti, već da se prema njima mora biti jak i oštar. On upozorava da bi se svijet mogao susresti sa mnogo većim ratovima, ukoliko se ne stane na put epidemiji nasilja. (Anadolija)