Nakon što su SAD uložile veto na prekid vatre u Gazi, Izrael naredio dodatne evakuacije
Foto: Tuzlanski.ba

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je 17.700 ljudi ubijeno u Gazi od 7. oktobra, a 48.780 osoba ozlijeđeno.

Izrael je naredio stanovnicima da napuste središte glavnog južnog grada Gaze Khan Younisa.

Od kako je prošlosedmično primirje propalo, Izrael je proširio svoju kopnenu kampanju na južnu polovinu Pojasa Gaze započinjanjem napada na Khan Younis.

Izraelski glasnogovornik na arapskom jeziku objavio je kartu na platformi X na kojoj je istaknuto šest numerisanih blokova Khan Younisa za koje je stanovnicima rečeno da se "hitno" evakuiraju. Uključili su dijelove gradskog središta koji do sada nisu bili predmet takvih naredbi. Izrael je izdao slična upozorenja o evakuaciji početkom ove sedmice prije nego što je upao u istočne dijelove grada, piše standard.co.uk.

"Moglo bi biti pitanje vremena kada će djelovati i protiv našeg područja. Cijelu noć slušamo bombardovanje", rekla je Zainab Khalil, raseljena sa 30 svojih rođaka i prijatelja u Khan Younisu blizu ulice Jalal.

"Noću ne spavamo, budni smo, pokušavamo uspavati djecu i ostajemo budni strahujući da će mjesto biti bombardovano i da ćemo morati trčati noseći djecu. Tokom dana počinje nova tragedija, kako hraniti djecu", navela je Zainab.

Velika većina od 2,3 miliona stanovnika Gaze već je protjerana iz svojih domova, a mnogi su bježali nekoliko puta. Uz borbe koje bjesne cijelim teritorijem, stanovnici i agencije UN-a kažu da sada zapravo nema kamo sigurno otići, iako Izrael to osporava.