Svijet izlazi iz najtoplijeg ljeta otkako postoje mjerenja, objavila je u petak služba za praćenje klimatskih promjena Evropske unije, dok se globalno zatopljenje nastavlja pojačavati.

Najtoplije ljeto od kako postoje mjerenja: Klimatske promjene donose intenzivnije vremenske uslove
Foto: Arhiva

Kalendarsko ljeto od juna do augusta zbog svojih izrazito visokih temperatura nadmašilo je prošlogodišnje ljeto i postalo najtoplije otkako postoje mjerenja, saopštili su iz službr Copernicus za klimatske promjene (C3S) u mjesečnom biltenu.

"Tokom posljednja tri mjeseca 2024. godine, globus je doživio najtopliji jun i august, najtopliji dan zabilježen i najtoplije zabilježeno kalendarsko ljeto", rekla je zamjenica direktora C3S-a Samantha Burgess.

Ako zemlje hitno ne smanje svoje emisije koje zagrijavaju planetu, ekstremni vremenski uslovi "postat će samo intenzivniji", rekla je.

Emisije stakleničkih plinova izgaranjem fosilnih goriva glavni su uzrok klimatskih promjena, piše Reuters

Naučnici su potvrdili da klimatske promjene izazivaju ozbiljnu sušu na talijanskim ostrvima Siciliji i Sardiniji, te da su pojačale tajfun Gaemi, koji je u julu prošao kroz Filipine, Tajvan i Kinu, ostavivši više od 100 mrtvih, prenosi Tuzlanski.ba

Klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem i prirodni vremenski fenomen El Nino, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom okeanu, podigli su temperature na rekordno visoke početkom godine.

Skup podataka C3S seže do 1940. godine, a naučnici su ga uporedili s drugim podacima kako bi potvrdili da je ovo ljeto bilo najtoplije od predindustrijskog razdoblja 1850. godine.