Može li osuđeni Donald Trump postati predsjednik?
Foto: Tuzlanski.ba

Donald Trump, vjerovatni kandidat Republikanske stranke za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru ove godine, je prvi bivši američki predsjednik koji je optužen i osuđen u jednom kaznenom postupku.

Porota suda u New Yorku proglasila je Trumpa krivim po svim tačkama optužnice, kojih je bilo ukupno 34. Od 15. aprila se na sudu u New Yorku vodila rasprava o tome je li on za vrijeme predsjedničke kampanje 2016. godine platio novac za šutnju, kako bi prikrio priče o mogućem izvanbračnom seksualnom odnosu s jednom porno zvijezdom.

Ovaj sudski proces u New Yorku je samo prvi od ukupno četiri kaznena postupka protiv Trumpa. U saveznoj državi Georgija mu se sudi zbog, kako se kaže u optužnici, pokušaja da preokrene svoj poraz na predsjedničkim izborima u toj američkoj saveznoj državi 2020. godine. Pored toga, postoje dva postupka na saveznom nivou. U prvom se Trump tereti da je 2020. godine svjesno širio laži o izbornoj prevari kako bi ostao na vlasti. U drugom postupku se mora braniti zbog toga što je nakon izlaska iz Bijele kuće ilegalno zadržao tajne vladine dokumente, piše Deutsche Welle.

Može li se Donald Trump usprkos ovim i drugim mogućim osudama još uvijek kandidoavti za predsjednika?

Da. Bez obzira na ishod ovih slučajeva, Trump će se moći kandidovati za predsjedničku funkciju. Američki Ustav postavlja samo tri zahtjeva za osobe koje se žele kandidovati za ovu funkciju: moraju biti rođeni kao državljani Sjedinjenih Američkih Država, moraju imati najmanje 35 godina i moraju najmanje 14 godina živjeti u SAD-u. Nigdje ne stoji da se osuđeni kriminalac ne može kandiddovati ili postati predsjednik.

Može li Trump biti diskvalifikovan prema 14. amandmanu američkog Ustava?

Član 3. 14. amandmana američkog Ustava kaže da se osobe, koje su se "sudjelovale u pobuni ili ustanku" nakon što su položile zakletvu na Ustav, isključuju iz obavljanja "bilo koje civilne ili vojne funkcije u Sjedinjenim Američkim Državama".

Aktivisti, koji žele diskvalifikovati Trumpa prema ovoj klauzuli, upućuju na njegovo ponašanje prije napada na Kapitol 6. siječnja 2021. godine. Oni kažu da je Trumpova laž, po kojoj su mu demokrati ukrali pobjedu na izborima, ohrabrila mase desničara da tog dana napadnu Kapitol. Zbog toga smatraju da njegovo ponašanje predstavlja sudjelovanje u pobuni.

U nekoliko saveznih država su tokom predizbora za kandidaturu pokušali ukloniti Trumpa s izbornih listića na temelju ovog amandmana. U martu ove godine Vrhovni sud je odbacio takav pokušaj u Coloradu i jasno stavio do znanja da savezne države nemaju ovlasti isključiti osobe iz kandidature za savezne funkcije.

Međutim, većina u Kongresu je podijeljena: Republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu, a Demokrati, iako tijesnu, u Senatu. Stoga je malo vjerojatno da će Trumpova kandidatura biti onemogućena na temelju 14. amandmana.

Može li Trump glasati na predsjedničkim izborima usprkos osuđujućoj presudi?
Vjerovatno ne. Trump je registriran kao birač u saveznoj državi Florida. Osuđeni kriminalci tamo nemaju pravo glasa.