Macron: Kopnena operacija u Ukrajini je moguća, snaga Francuske je da to učinimo
Foto: Tuzlanski.ba

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u intervjuu objavljenom u subotu navečer da bi kopnene operacije Zapada u Ukrajini mogle biti potrebne "u nekom trenutku".

Macron je prošlog mjeseca odbio isključiti postavljanje trupa u Ukrajinu , što je izazvalo oštru reakciju Berlina i drugih eVropskih partnera. Francuski predsjednik nije odustao od svog stava, ali je naglasio da zapadni saveznici neće preuzeti inicijativu.

"Možda ćemo u nekom trenutku - ne želim to, neću preuzeti inicijativu - morati imati operacije na terenu, kakve god one bile, da se suprotstavimo ruskim snagama", rekao je Macron za list Le Parisien u intervju obavljen u petak, prenosi france24.

“Snaga Francuske je u tome što mi to možemo.”

Neslaganja oko mogućnosti kopnenih operacija i isporuke projektila dugog dometa Kijevu prijetila su potkopavanjem saradnje među saveznicima. Njemački kancelar Olaf Scholz ljutito je reagovao na Macronovo ranije odbijanje da isključi slanje trupa u Ukrajinu i njegove oštre komentare pozivajući saveznike da ne budu “kukavice”.

Macron se u petak sastao sa svojim njemačkim i poljskim kolegama u Berlinu, u znak solidarnosti iza Kijeva.

Nakon sastanka, Macron je rekao da su tri zemlje takozvanog Weimarskog trokuta "ujedinjene" u svom cilju da "nikada ne dopuste Rusiji da pobijedi i da podržavaju ukrajinski narod do kraja".