Kina preuzima mjesto globalnog ekonomskog lidera od SAD-a
Foto: Tuzlanski.ba

U izvještaju koji je Mešunarodni monetarni fond (MMF) objavio u srijedu, iznosi se da će do kraja godine kineska ekonomija nadmašiti američku, uz ukupnu vrijednost od 17,63 triliona dolara, u poređenju sa vrijednošću američke od 17,41 trilion dolara.

U intervjuu za kineski kanal CCTV, zamjenik direktora MMF-a i bivši zamjenik guvernera Narodne banke Kine, Zhu Min, kazao je: "Postoje nova pitanja i industrije kada želite gledati naprijed... poput energetske efikasnosti, čiste enegrije, industrije povezane sa klimatskim promjenama, uvođenje visokih tehnologija u proizvodnju - to je novi put za Kinu, put koji će voditi ka napretku njene proizvodnje."

Ubrzana industrijalizacija u posljednjih 30 godina je uveliko povećala bogatstvo Kine, pa je zemlja u doba recesije uživala dvocifren ekonomski rast. Industrijske i ekonomske reforme od komunističke su države napravile ekonomskog gorostasa.

Procjene MMF-a pokazuju da je Kina ispred SAD-a po bruto domaćem proizvodu, na bazi pariteta kupovne moći. Kina je ove godine dostigla 16,48 posto svjetske kupovne moći po GDP-u, što se smatra i najboljim načinom procjene ekonomske moći jedne zemlje. SAD su se zadržale na 16,28 posto.

Međutim, američka ekonomija je još uvijek veća od kineske prema realnom GDP-u, sa ekonomskim učinkom od 16,8 triliona, naspram 10,4 triliona, koliko iznosi u Kini.

Sjedinjene Američke Države su još davne 1872. godine pretekle Veliku Britaniju kao najveću svjetsku ekonomiju. (AA)