Kina: Dva tinejdžera izvršila samoubistvo zbog domaćih zadataka
Foto: Tuzlanski.ba

Jedno istraživanje iz 2007. je pokazalo je da učenici nerijetko provedu i po 12 sati u školi.

djeca-kinaa

Dva kineska tinejdžera izvršili su samoubistvo jer nisu uspjeli na vrijeme završiti domaći zadatak - akt učinjen iz očaja koji ukazuju pod kakvim se ogromnim pritiskom nalaze djeca u ovoj zemlji, piše kineska štampa.

Oba slučaja samoubistva desila su se u Nankinu, na istoku zemlje

U hiperkompetitivnom sistemu obrazovanja kakav je kineski, učenici provode u prosjeku 8,6 sati dnevno u školi i još nekoliko sati učeći kod kuće.

Prema pisanju lista China Daily, 15-godišnji dječak bacio se u četvrtak sa svoje zgrade, dok se drugi star 13 godina objesio u toku noći u svom domu zbog toga što nisu uspjeli da za vrijeme prvomajskih praznika završe sve domaće zadatke, prenosi agencija Tanjug.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), čak 99 posto djece u Kini obuhvaćeno je obaveznim školovanjem, ali je sistem često kritikovan od roditelja i pedagoga zbog pretjeranog učenja "napamet", preoštre selekcije i rigidnosti obrazovnih metoda.

Jedno istraživanje iz 2007. je pokazalo je da učenici nerijetko provedu i po 12 sati u školi. Dodatni otežavajući faktor predstavlja i politika "jednog djeteta" zbog koje roditelji, u težnji da ono postigne što je veći uspjeh, vrše pritisak na svoje dijete. (Federalna.ba)