Katar: Hamas razmatra posljednju Bidenovu ponudu o prekidu vatre
Foto: Tuzlanski.ba

Katar je izvijestio da Hamas nastavlja raditi na najnovijem prijedlogu američkog predsjednika Joea Bidena u vezi sa sporazumom o prekidu vatre u Pojasu Gaze i razmjenom zarobljenika s Izraelom, javlja Anadolu.

"Posrednici još nisu dobili odgovor od Hamasa na najnoviji prijedlog o prekidu vatre i sporazumu o razmjeni zarobljenika s izraelskom okupacijom", rekao je portparol katarskog Ministarstva vanjskih poslova Majid al-Ansari katarskoj službenoj novinskoj agenciji QNA.

Ansari je rekao kako Hamas još razmatra ponudu.

Navodeći da se zajednički posrednički napori Katara s Egiptom i SAD-om nastavljaju, Ansari je rekao:

"Posebno imajući u vidu osjetljivost trenutne pregovaračke situacije, potrebno je ne obraćati pažnju na lažne vijesti u medijima i ignorirati nepouzdane medijske navode, osim zvaničnih izvora."

U svom govoru u Bijeloj kući 31. maja, američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je Izrael predstavio novi prijedlog o prekidu vatre koji se sastoji od tri faze.

Iako je Biden rekao da prijedlog pripada Izraelu, Netanyahu je najavio da će oni nastaviti rat dok se ne ostvare "zacrtani ciljevi". U svom govoru na parlamentarnom odboru za vanjske poslove i odbranu, Netanyahu je tvrdio da postoje "praznine" između onoga što je Izrael predložio i Bidenovog prijedloga.

Nakon Bidenove izjave, Hamas je objavio da pozitivno gleda na prijedloge u vezi s "trajnim prekidom vatre, povlačenjem okupacionih snaga iz Pojasa Gaze i razmjenom zarobljenika".

Šef političkog biroa pokreta Hamas Ismail Haniyeh je u izjavi od 5. juna naveo da će svakom sporazumu koji se temelji na potpunom povlačenju izraelske vojske iz Pojasa Gaze i razmjeni zarobljenika pristupiti pozitivno i ozbiljno.