Kanadski policajac dao neobičan savjet građanima kako da izbjegnu krađu auta
Foto: Tuzlanski.ba

Pomalo nekonvencionalan savjet ovih je dana stigao stanovnicima Toronta koji trenutno vode veliku bitku s kradljivcima automobila.

Naime, jedan policajac iz Etomicokea poručio je građanima da će najbolje izbjeći krađu automobila ako ključeve ostave ispred ulaznih vrata kuće.

"Kako biste izbjegli mogućnost da vas napadnu u vašem domu, ostavite ključeve ispred ulaznih vrata. Oni ulaze u vaše kuće da bi ukrali automobil. Ne žele ništa drugo – objasnio je policajac Marco Ricciardi, prenosi CTV News Toronto.

Brojni su kritikovali ovu ideju koju je policajac iznio, na što se morala oglasiti i policija u Torontu.

"Naš policajac nedavno je na sastanku predložio da građani svoje ključeve ostave u zaštitnim vrećicama ispred ulaznih vrata. Iako je imao dobru namjeru, postoje i drugi načini da se građani zaštite od provala u domove. Za dodatni kontekst, krađe automobila i provale u domove prošle su godine porasle u gradu za 400 posto. Policija je zabrinuta zbog porasta nasilja i to uz upotrebu svakakvog oružja", poručila je policija.

Policija je dala i druge savjete – da građani što više parkiraju automobile u garažama, osvjetljavaju mjesta gdje su njihovi automobili parkirani, postave kamere te da ugrade i alarme. Policijski službenici predložili su i postavljanje zaštitnih folija na prozore i stakla, a ključno je i zaključavanje svih vrata, kao i izbjegavanje objavljivanja bilo kakvog sadržaja s putovanja.