Kako je Hamas tajno izgradio minivojsku za sukob s Izraelom?
Foto: Tuzlanski.ba

Izraelske  snage koje se spremaju za invaziju na Gazu s ciljem uništenja Hamasa suočit će se sa sve sposobnijim protivnikom kojeg godinama obučava tajna mreža podrške koja se proteže sve do Irana i srodnih arapskih skupina.

Hamasov smrtonosni napad na južni Izrael prije šest dana - bez presedana u planiranju i razmjerima - bio je razorna demonstracija vojne stručnosti koju je skupina stekla od preuzimanja kontrole nad Gazom 2007.

Tajnovita i rasprostranjena organizacija

"Nužnost je majka izuma", rekao je Ali Baraka, visoki dužnosnik Hamasa, koji je priznao da je grupa dugo crpila novac i znanje od Irana i iranskih regionalnih saradnika poput libanonskog Hezbolaha i istodobno jačala vlastite snage u Gazi.

Poteškoće u uvozu oružja značile su da smo tokomkom proteklih devet godina "razvili vlastite sposobnosti da ga proizvodimo lokalno", rekao je Baraka, koji se nalazi u Libanonu.

Hamasove rakete imale su prije 15 godina maksimalan domet od 40 km, a danas mogu letjeti preko 200 kilometara, dodao je.

Danas je tajnovita i rasprostranjena organizacija neprepoznatljiva u odnosu na malu palestinsku skupinu koja je izdala svoj prvi letak prije 36 godina protestujući protiv izraelske okupacije, piše agencija Reuters na osnovu intervjua s ljudima upoznatim s mogućnostima skupine, uključujući osobe iz Hamasa, regionalnim sigurnosnim dužnosnicima i vojnim stručnjacima.

"Oni su minivojska", rekao je izvor blizak Hamasu u Pojasu Gaze, koji je odbio biti imenovan zbog osjetljivosti pitanja.

Rekao je da grupa ima vojnu akademiju koja obučava niz specijalizacija, uključujući kibernetičku sigurnost te se može pohvaliti jedinicom mornaričkih komandosa.

Hamasovo vojno krilo danas ima 40.000 vojnika, u poređenju  sa 10.000 prije tridesetak godina.