Jedan od najvećih svjetskih proizvođača računara dobio zabranu prodaje u Njemačkoj
Foto: Tuzlanski.ba

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača računara Lenovo u Njemačkoj više ne smije prodavati neke svoje proizvode.

Razlog je presuda na sudu u Münchenu, nakon što je američka firma Interdigital podnijela tužbu zbog povrede patenata.

Zabrana prodaje odnosi se na Lenovo proizvode opremljene WWAN (Wireless Wide Area Network) modulom. To su pametni telefoni marke Lenovo Motorola te neki računari i tableti s pristupom mobilnom telefonu. Riječ je o patentima, prenosi Fenix magazin.

Prema pisanju portala “Wirtschaftswoche”, sud u Münchenu je početkom maja presudio da je Lenovo kriv za povredu patenata američke firme za mobilne telefone. Dana 8. maja, tužilac, odnosno američka firma Interdigital, osigurala je depozit od preko četiri miliona eura kako bi presuda prijevremeno stupila na snagu.

– Tuženicima je zabranjeno nuditi ili uvoziti predmete koji krše patente u Njemačkoj. Osim toga, mora se platiti odšteta, objašnjava glasnogovornica Zemaljskog suda za “Wirtschaftswoche”.

Trgovci u Njemačkoj se više ne smiju opskrbljivati ​​novom robom koja je obuhvaćena sudskom odlukom.

– Nadamo se da će nakon sudske odluke Lenovo promijeniti smjer i konačno uzeti poštenu i odgovarajuću licencu, napisao je u službenoj izjavi glavni savjetnik Interdigitala Josh Schmidt.

Lenovo uzvraća da Interdigital nije ponudio licencu pod “poštenim, razumnim i nediskriminirajućim uslovima” te da je time prekršio obvezu dodjele standardnih patenata.

Američka firma Interdigital već se na sudu sporila s brojnim firmama poput Samsunga i Nokie. Više puta se postavljalo pitanje u kojoj mjeri grupa stavlja svoje patente na raspolaganje pod uvjetima FRAND agencije za zaštitu patenata.