Izrael razmatra poplavu Hamasovih tunela sa hiljadama kubnih metara morske vode
Foto: Tuzlanski.ba

Izrael je sastavio veliki  sistem pumpi koje bi se mogle koristiti za poplavljivanje tunela koje koristi  Hamas ispod pojasa Gaze u pokušaju da istjera borce, izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal, pozivajući se na američke dužnosnike.

Otprilike sredinom novembra, izraelska vojska dovršila je postavljanje najmanje pet pumpi sjeverno od izbjegličkog kampa Al-Shati koje su mogle pokretati hiljadu kubnih metara vode na sat, plaveći tunele u roku od nekoliko sedmica, stoji u izvještaju .

Nije bilo jasno hoće li Izrael razmotriti korištenje pumpi prije nego što svi taoci budu oslobođeni, navodi se u priči. Hamas je ranije rekao da je sakrio zarobljenike na "sigurnim mjestima i tunelima".

Na pitanje o priči, američki dužnosnik rekao je da ima smisla da Izrael onesposobi tunele i da zemlja istražuje niz načina da to učini. Izraelsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar, piše Reuters.

Wall Street Journal je rekao da je dužnosnik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) odbio komentarisati plan poplave, ali je citiran da je rekao: "IDF djeluje na demontiranju Hamasovih terorističkih sposobnosti na različite načine, koristeći različite vojne i tehnološke alate."

Izrael je prvi put obavijestio Sjedinjene Države o toj opciji prošlog mjeseca, rekao je Wall Street Journal, izvijestivši da dužnosnici nisu znali koliko je vlada premijera Benjamina Netanyahua bila blizu provedbi plana.