U neočekivanom preokretu događaja, Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, izjasnio se krivim po svim tačkama optužnice u federalnom poreznom postupku protiv njega.

Hunter Biden izjašnjava se krivim za izbjegavanje plaćanja poreza od 1,4 miliona dolara
Foto: Screenshot

Ovaj potez izbjegava potencijalno neugodno suđenje koje je trebalo započeti uskoro, a presuda Hunteru Bidenu će biti izrečena 16. decembra.

Advokat Huntera Bidena, Abbe Lowell, izjavio je da je njegov klijent stavio porodicu na prvo mjesto i priznao krivicu kako bi se izbjeglo održavanje nekoliko sedmica dugog suđenja tokom kojeg bi se vjerovatno, nedugo uoči američkih izbora, iznosile neugodne pojedinosti o životu Huntera Bidena.

Hunter Biden nije komunicirao s novinarima, ali je izdao saopštenje u kojem je kritikovao tužioce, optužujući ih da su više fokusirani na "dehumanizaciju" nego na pravdu, piše NBC News.

"Nisam uspio platiti poreze na vrijeme, i za to sam odgovoran," izjavio je Biden, dodavši da njegova borba sa zavisnošću objašnjava dio njegovih grešaka, ali nije opravdanje. Njegov advokat je naglasio da su optužbe protiv Bidena neobične, ističući da su milioni Amerikanaca u sličnim situacijama.

Tužioci su u svojoj izjavi naveli da Hunteru Bidenu prijeti maksimalna kazna od 17 godina zatvora, iako su kazne obično manje od maksimalnih. Ovaj slučaj, kao i drugi postupci protiv Huntera Bidena, izazvao je veliku pažnju javnosti, posebno jer je on prvi član aktuelne predsjedničke porodice koji se suočio sa krivičnim suđenjem, prenosi Tuzlanski.ba.

Hunter Biden otvoren je i oko svoje borbe sa drogom i alkoholizmom. Optužen je da od 2016. do 2019. nije plaćao porez, dok je istovremeno izdvajao velike iznose za droge, escort usluge, luksuzne hotele, egzotične aute i druge neracionalne troškove.