U vazdušnom napadu u južnom predgrađu Bejruta poginulo je najmanje 14, a je ranjeno 66 osoba.

Hezbollah potvrdio smrt vojnog komandanta Ibrahima Aqila
Foto: Arhiva | Hezbollah

Hezbollah je kasno u petak potvrdio da je njegov vrhovni vojni komandant Ibrahim Aqil ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na južno predgrađe Bejruta.

Libanska grupa otpora navela je da je Aqil “jedan od najvišerangiranih vođa, poginuo na putu za Al-Quds (Jerusalem)", misleći na borbu grupe u podršci palestinskom otporu suočenom s razornim napadima Izraela na Pojas Gaze.

Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da je u izraelskom napadu u petak na južno predgrađe Bejruta ubijeno 14, dok je 66 osoba povrijeđeno.

Vezani članak U izraelskom napadu na Bejrut ubijen visoki zvaničnik Hezbollaha Ibrahim Aqil

Izraelska vojska objavila je da je u napadu ubila Ibrahima Aqila, za kojeg je navela da je bio šef operacija Hezbollaha i de facto komandant Radwan snaga.

U utorak i srijedu, 37 ljudi je poginulo, a više od 3.250 je povrijeđeno u seriji eksplozija pejdžera i voki-toki uređaja u Libanu.

Libanska vlada i Hezbollah optužili su Izrael da je izveo napad. Hezbollah je obećao osvetu, a Izrael nije komentarisao optužbe.

Prethodno je ubijen zamjenik šefa političkog biroa Hamasa Saleh al-Arouri 2. januara i istaknuti lider Hezbollaha Fouad Shukr 30. jula.

Ovi napadi izazvali su eskalaciju prekograničnog rata Izraela i Hezbollaha koji je počeo nakon pokretanja smrtonosne ofanzive Izraela u Pojasu Gaze, u kojoj je poginulo skoro 41.300 ljudi, uglavnom žena i djece.