Grupa Palestinaca iskopala tunel i pobjegla iz izraelskog zatvora
Foto: Tuzlanski.ba

Šest Palestinaca pobjeglo je danas iz izraelskog zatvora sa veoma jakim mjerama osiguranja, a izraelski mediji prenose da je riječ o pripadnicima militantnih grupa.

U izvještajima se navodi da je pet zatvorenika iz pokreta "Islamski džihad", a jedan je bivši komandir naoružane grupe povezane sa strankom Fatah. Prema izvještajima, njih šestorica su bili u istoj ćeliji i iskopali su tunel u zatvoru "Gilboa", na sjeveru Izraela.

- Noćas smo primili brojne prijave o sumnjivim ljudima na poljoprivrednim poljima i od zatvorske službe, koja je brzo utvrdila da zatvorenici nisu u svojoj ćeliji i da su šestorica pobjegla - izjavio je policijski porparol Eli Levi.

Snage sigurnosti tragaju za muškarcima i vjeruju da bi oni mogli da pokušaju da stignu do obližnje Zapadne obale, gdje Palestinska uprava ima ograničenu samoupravu, ili do granice Jordana, dodao je portparol.

Izraelski mediji prenose da je jedan od zatvorenika koji su pobjegli Zakarija Zubeidi, bivši komandant "Mučeničke brigade Al Aksa" u zapadnom gradu Dženin. Ova grupa je vršila smrtonosne napade na Izraelce tokom palestinskog ustanka od 2000. do 2005. godine.