U posljednje vrijeme, dva velika evropska grada donijela su odluku da zabrane iznajmljivanje električnih romobila, a glavni razlog su učestale nesreće u kojima su stradali pješaci.

Gradovi u Evropi zabranjuju iznajmljivanje romobila: Razlog su nesreće u kojima su žrtve pješaci
Foto: Arhiva

Odluku je prvo donio Pariz, a sada su reagovale i vlasti Madrida, gdje će ova zabrana stupiti na snagu 1. oktobra. Pariz je iznajmljivanje zabranio prije nešto više od godinu dana, a za razliku od glavnog grada Francuske, madridske vlasti za takvu odluku nisu tražile mišljenje građana.

"Povlačimo sve dozvole kompanijama da se bave iznajmljivanjem e-skutera na ulicama grada", napisao je na mreži X gradonačelnik Madrida Luis Martinez Almeida. 

Električni romobili, iako ekološki prihvatljivi i praktični, postali su izvor zabrinutosti zbog načina na koji se koriste. Brojne nesreće su uključivale korisnike romobila koji su vozili prebrzo, ne poštujući saobraćajne propise, često vozeći po trotoarima ili parkovima, što je posebno ugrozilo sigurnost pješaka.

U mnogim slučajevima, nesreće su imale fatalne posljedice ili su dovele do ozbiljnih povreda.

Jedan od ključnih razloga za ove zabrane je nedostatak regulacije. Iako su električni romobili brzo osvojili ulice mnogih gradova, zakonodavstvo nije uspijevalo pratiti brzinu njihove popularizacije. Kao rezultat, mnogi gradovi nemaju jasno definisana pravila o njihovoj upotrebi, što je stvorilo haos na ulicama.

Dok neki gradovi potpuno zabranjuju iznajmljivanje romobila, drugi razmatraju strože regulacije, uključujući ograničenja brzine, obavezne kacige, specifične staze za vožnju i jasno definirane zone za parkiranje.