Francuska: Gradonačelnik odbio sahranu romskog djeteta
Foto: Tuzlanski.ba

Gradonačelnik francuskog grada Champlana odbio dati dozvolu da se na gradskom groblju sahrani romska djevojčica koja je iznenada umrla.

Gradonačelnik francuskog grada Champlan odbio je da jedna romska devojčica, koja je iznenada preminula u bolnici, bude sahranjena u tom mjestu, pa će ona, deset dana nakon smrti, biti sahranjena u drugom gradu.

Odluka gradonačelnika Christiana Leclera naišla je na ogorčenje humanitarnih udruženja, posebno onih koja pomažu romskoj zajednici koja u Francuskoj broji blizu 20.000 ljudi, prenosi AP.

On je izjavio da prednost prilikom sahrana imaju oni koji plaćaju poreze.

Sahrana u drugom gradu - "To je rasizam, ksenofobija i stigmatizacija”, rekao je Loic Gandais, predsjednik Asocijacije za pomoć Romima u toj francuskoj regiji.

Gradonačelnik grada Wissousa Richard Trinquier prihvatio je da ona bude sahranjena u njegovom mjestu.

"Nisam oklijevao ni sekunde", rekao je Trinquier i dodao da je "ljudski nezamislivo" ne osigurati grob djetetu koje je preminulo iznenada u bolnici, prenosi Tanjug.

Djevojčica je primljena u bolnicu 26. decembra u obližnjem gradu Corbeil-Essonnes, gdje je proglašena mrtvom od sindroma iznenadne smrti.

Roditelji devojčice koja je preminula žive u kampu u gradiću Champlan, a u Francusku su se doselili prije osam godina. Imaju još dvoje djece koja pohađaju školu u Champlanu.