Fidan je posjetio Egipat na poziv egipatskog ministra vanjskih poslova Bedira Abdulatija.

Fidan u posjeti Egiptu: Turska će do kraja stajati uz palestinski narod
Foto: Anadolu Agency

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izjavio je da je zločin protiv čovječnosti to što Izrael zatvara granične prelaze, bombarduje konvoje pomoći, masakrira humanitarne radnike i sprečava evakuaciju pacijenata i civila iz Gaze.

Fidan, koji je posjetio Egipat na poziv egipatskog ministra vanjskih poslova Bedira Abdulatija, na društvenim mrežama je objavio da je posjetio i luku El Arish i granični prelaz Rafah.

Istakao je da je zajedno sa egipatskim zvaničnicima obišao radove i aktivnosti u luci El Arish i graničnom prelazu Rafah.

"Turska je zemlja koja pruža najviše humanitarne pomoći Gazi. Ali svrha našeg dolaska ovdje nije da govorimo o turskoj pomoći, već da skrenemo pažnju svjetske javnosti na genocid u Gazi", kazao je Fidan.

Istakao je da je zločin protiv čovječnosti zatvaranje graničnih prelaza od strane Izraela, gađanje konvoja pomoći, ubijanje humanitarnih radnika, sprečavanje evakuacije pacijenata i civila i blokiranje hiljade kamiona sa zalihama pomoći koja trune, dodajući da je ovo "prva faza genocida".

"Svijet bi konačno trebao prestati šutjeti o ovoj okrutnosti izraelske administracije i uložiti više napora da osigura nesmetana isporuka pomoći Gazi", kazao je.

Fidan je također naglasio da će Turska sa državnim institucijama, građanima i nevladinim organizacijama do kraja stajati uz palestinski narod i nastaviti ispunjavati svoju moralnu i humanitarnu obavezu.