EURO: Organizatori nemaju informacije o napadima
Foto: Tuzlanski.ba

Jacques Lambert, predsjednik organizacijskog odbora Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, potvrdio je novinarima da od francuskih vlasti nisu dobili nikakve podatke da će to natjecanje biti na meti napadača.

"Nema informacija da će Prvenstvo biti meta terorista", kazao je Lambert.

Istaknuo je da su poduzete sve potrebne mjere kako bi navijači mogli u miru i sigurnosti pratiti mečeve najboljih nogometnih reprezentacija Europe.

"Uspješna organizacija EP-a u značajnoj mjeri će ukloniti negativni imidž Francuske u vezi s terorizmom", smatra Lambert.

Prethodno su, u okviru priprema, vlasti napravile novu aplikaciju za pametne telefone putem koje korisnici mogu biti obaviješteni o mogućim terorističkim prijetnjama.

Istovremeno, i policija se priprema za osiguravanje sportskih borilišta, koje će posjetiti milijuni ljudi, praveći simulacije napada.

Policija spremna na sve

"Simulacije su uvježbavane širom države. To su posljednje pripreme francuske policije za predstojeće Prvenstvo. Nakon dva smrtonosna napada prošle godine, sigurnost je u Francuskoj veliki problem", javila je reporterka Al Jazeere Natacha Butler.

"Tokom trajanja prvenstva i drugih događaja moramo biti spremni na sve situacije. Dolazi veliki broj navijača. Veliki broj neće imati ulaznice za stadione. Moramo im omogućiti da za to vrijeme negdje borave", kaže šef zajedničkih službi sigurnosti iz Lyona Jean Yves Secheresse.

Očekuje se kako će Francusku tokom mjesec dana trajanja Prvenstva posjetiti osam milijuna navijača.

Natjecanje najboljih nogometnih reprezentacija Europe počinje u petak i trajat će idućih mjesec dana, sve do 10. srpnja, kad se igra veliko finale. (Al Jazeera i agencije)