Foto: Tuzlanski.ba

U Turskoj se danas održavaju parlamentarni izbori, a svoju građansku dužnost ispunili su i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i aktuelni šef turskog parlamenta, Velike narodne skupštine Republike Turske, Cemil Cicek, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Erdogan je sa suprugom Emine Erdogan i kćerkom Sumeyye Erdogan glasao na biračkom mjestu u istanbulskom Uskudaru, a ispred biračkog mjesta ih je ovacijama dočekala veća grupa građana. Ranije jutros na istom biračkom mjestu glasao je i Erdoganov sin Bilal Erdogan.

Nakon obavljene građanske dužnosti, Erdogan je u izjavi za medije izrazio zadovoljstvo informacijama da se građani u cijeloj zemlji u velikoj mjeri odazivaju na izbore i da je i to pokazatelj jake demokracije.

Sve partije su prešle dug i težak maraton. Turska prolazi kroz proces koji je iznad svih očekivanja. Izbori u planirano vrijeme, bez potrebe za vanrednim, su pokazatelj stabilnosti i sigurnosti. Uvjeren sam da će ta stabilnost i sigurnost donijeti još mnogo dobra našoj državi i narodu“, poručio je Erdogan.

Zahvalivši se svim biračima, Erdogan je izrazio nadu da će cijeli tok izboornog procesa biti priveden kraju bez problema. On je najavio da će rezultate u izbornoj noći koja slijedi pratiti iz rezidencije u Istanbulu.

- Cicek: Vrijeme govora je iza nas, sada slijedi period rada

Uporedo s tim, šef turskog parlamenta Cicek je glasao na biračkom mjestu u osnovnoj školi u Golbasiju u Ankari.

Izrazivši nadu da će izborni proces proteći bez poteškoća, Cicek je kazao kako na terenu predano rade domaći i strani posmatrači.

Podsjetivši da je u modernoj Turskoj historiji od 1950. godine održano 17 uspješnih parlamentarnih izbora, Cicek je kazao da će i današnji izbori biti takvi i da sada slijedi period rada, a manje govora.

Rečeno je što je trebalo biti rečeno. Danas će narod reći svoje. To je jedna od ljepota demokracije. Svi moramo poštovati volju naroda. Već od sutra moramo predano i sa novim shvatanjima raditi na pitanjima koja treba riješiti u zemlji“, poručio je Cicek.

U Turskoj se danas održavaju 25. parlamentarni izbori u savremenoj historiji Turske na kojima se za mjesta u Velikoj narodnoj skupštini nadmeće ukupno 20 političkih stranaka, a izborni prag za ulazak u ovo najviše zakonodavno tijelo je 10 posto. Na izborima učestvje i ukupno 165 nezavisnih kandidata.

Pravo glasa u Turskoj ima ukupno 53.765.000 registriranih birača u Turskoj. Turski parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, a minimalni prag za partije da uđu u njega je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija.