Foto: Tuzlanski.ba

Najmanje 2 osobe su smrtno stradale dok je na desetine osoba je ozlijeđeno na samom finišu Bostonskog maratona nakon što su odjeknule dvije eksplozije. Zasad nije jasno što je eksplodiralo.

boston-maraton1

Najmanje su dvije detonacije danas odjeknule na samom finišu Bostonskog maratona. Prema prvim informacijama, ozlijeđeno je više od 60 ljudi. Neki izvori govore o kanti za smeće kao izvoru eksplozije, ali te informacije nisu potvrđene.

Associated Press javlja o gledateljima i sudionicima koje su ozlijeđene prenosili u improvizirani medicinski šator, postavljen za slučaj ozljede maratonaca.

- Mnogo je ljudi povrijeđeno - izjavio je čovjek, koji je po svom takmičarskom broju 17528 identifikovan kao Frank Deruyter iz Sjeverne Caroline. 

On nije bio povrijeđen, ali su maratonski radnici prebacivali jednu ženu, koja je bila takmičarka, prema medicinskom šatoru dok je krv curila iz njene noge. Bostonski policajac, s povredom noge koja je krvarila, prebačen je vozilom s mjesta održavanja maratona.  

Tri sata nakon što su pobjednici prešli ciljnu liniju, odjeknula je glasna eksplozija na sjevernoj strani ulice Boylston, u neposrednoj blizini crte koja označava liniju finiša.  Druga eksplozija mogla se čuti nekoliko sati kasnije.

boston-maraton

Na mjestu događaja je i veći broj policajaca koji pokušavaju utvrditi šta se zapravo dogodilo. Uzrok eksplozija je nepoznat, policija ne isključuje mogućnost terorističkog napada.