Foto: Tuzlanski.ba

Zahvaljujući bioničkim udovima, mješanac Naki'o konačno može hodati i trčati bez ograničenja. Dok nije dobio noge, Naki'o se kretao puzanjem na trbuhu

usa

Štene malenog mješanca netko je ostavio u lokvi hladne vode. Zbog ozeblina ostao je bez sve četiri šapice i vrha repa.

Zahvaljujući spasiocima iz centra za životinje u Nebraski, jedva je preživio. No na mjestu udova koji su mu otpali ostali su samo batrljci. Naki'o nije mogao hodati nego se kretao puzanjem na trbuhu. Udomila ga je Christie Pace iz Colorado Springsa kad je imao samo osam sedmica. Počela je akciju prikupljanja novca kako bi mu kupila dvije proteze za stražnje noge. Vidjevši kako se pas priviknuo na bioničke stražnje noge, kompanija koja ih proizvodi darovala mu je i prednje šapice.

pas-proteza

- Borio se kako bi koristio i prednje šape, pa nam je odluka bila zaista jednostavna - rekao je Martin Kaufmann, vlasnik firme koja u Denveru prodaje protetske udove. Naki'o je tako postao prvi pas na svijetu koji ima sve bioničke udove. Zahvaljujući njima, sad konačno može trčati i igrati se s drugim psima. Vlasnica je oduševljena jer Naki'o pokazuje da zaista uživa u novom životu. Inače, cijena samo jedne proteze može varirati od 1.400 KM pa sve do 4.250 KM. (24sata.hr)