Danska policija pooštrava granične kontrole nakon nedavnih spaljivanja Kur'ana
Foto: Tuzlanski.ba

Danska policija pooštrava granične kontrole nakon nedavnih spaljivanja Kur'ana koja su uticala na sigurnosnu situaciju, saopćilo je u četvrtak navečer ministarstvo pravde, nakon slične odluke Švedske u ovoj sedmici.

Antiislamski aktivisti u Danskoj i Švedskoj posljednjih su mjeseci zapalili i oštetili nekoliko primjeraka muslimanske svete knjige, izazivajući bijes u muslimanskom svijetu i zahtijevajući od dvije vlade da zabrane takva djela.

"Vlasti su danas zaključile da je u ovom trenutku potrebno povećati pažnju na to ko ulazi u Dansku, kako bi se odgovorilo na konkretne i trenutne prijetnje", navodi se u saopćenju danskog ministarstva.

Pooštrene granične kontrole u početku će biti na snazi do 10. augusta, navodi se u saopćenju.

"Nedavna spaljivanja Kurana su, kako je navela policija, uticala na trenutnu sigurnosnu situaciju", navodi ministar pravde Peter Hummelgaard u saopćenju.

Odluka da se pooštre granične kontrole uz više provjera putnika koji stižu u Dansku uslijedila je nakon sličnog poteza Švedske.

Obje vlade su osudile paljevine i saopćile da razmatraju nove zakone koji bi ih mogli zaustaviti, ali domaći kritičari kažu da bi svaka takva odluka potkopala slobodu govora koja je zaštićena ustavima dvije zemlje, prenosi Reuters.