CNN o djeci ISIL-ovih boraca koja postaju punoljetna u zatvorima: Mi ni ne znamo zašto se kažnjavamo
Foto: Tuzlanski.ba

Izgrađena sredstvima koalicije koju predvode SAD protiv ISIL-a i koju vodi saveznik koalicije, Sirijske demokratske snage ili SDF, milicija koju predvode Kurdi, zatvor maksimalne sigurnosti na sjeveroistoku Sirije, Panorama, drži neke od najopasnijih članova terorističke organizacije zarobljenih 2019. nakon pada grupe I tzv. kalifata koji se, na svom vrhuncu, prostirao preko istočne Sirije i zapadnog Iraka, navodi se u najnovijem tekstu CNN-a.

Američka medijska kuća navodi kako Amnesty International procjenjuje da među skoro 4.000 ISIL-ovih zatvorenika, muškaraca, za koje SDF tvrde da ih drže, u zatvoru leži I oko 600 dječaka i mladića pritvorenih kao dječaci.

"Ne znam za odrasle", rekao je jedan od zatvorenika za CNN.

"Ali ako govorite o djeci, i ako želite da znate istinu, ni mi ne znamo zašto se uvijek kažnjavamo. Tako je već pet godina u ovom zatvoru… Ne znamo ni šta smo uradili. Zatvoreni smo zbog naših roditelja."

UN i grupe za ljudska prava već dugo upozoravaju na humanitarnu i pravnu krizu s kojom se suočavaju djeca boraca ISIL-a, koji su godinama držani u kampovima i zatočeničkim objektima na sjeveroistoku Sirije. Ali bilo je malo konsenzusa o tome šta učiniti s njima. Sada, dok SAD podižu uzbunu da se militantna grupa pokušava ponovo uspostaviti i pokrenuti napade na Zapad, ISIL obnavlja napore za repatrijaciju boraca i njihovih porodica kako bi se suočili sa pravdom u zemljama porijekla.

Nehumani uslovi

Kako tvrdi Amnesty International, oko 30.000 djece koja se trenutno drže u najmanje 27 pritvorskih objekata i dva pritvorska logora: Al-Hol i Al-Roj u sjeveroistočnoj Siriji, što predstavlja najveću koncentraciju djece koja su proizvoljno pritvorena i lišena slobode bilo gdje u svijetu.

CNN-u je odobren izuzetno rijedak pristup logorima i objektima za osumnjičene borce ISIL-a i članove njihovih porodica, uključujući zatvor Panorama. To je bio prvi put da je SDF pustio novinare u Panoramu od 2021. godine, a posjeta se desila samo mjesec dana nakon što je Amnesty objavio izvještaj u kojem se SDF optužuje da zatočenike drži u "nehumanim uslovima".

SDF je brzo osporio tvrdnje o široko rasprostranjenoj i sistematskoj zloupotrebi. Vrhovni komandant kurdske vojne grupe, Mazloum Abdi, rekao je za CNN da navodi grupe za ljudska prava "ne odražavaju stvarnost".

"Umjesto što ove organizacije osuđuju ono što radimo i nazivaju to kršenjem ljudskih prava, trebale bi nam pomoći kada je u pitanju program rehabilitacije koji imamo već godinama", rekao je Mazloum.

Zvaničnici su rekli za CNN da zatvorenici provode do 23 sata dnevno u svojim ćelijama i da ih drže na neodređeno vrijeme bez podizanja optužnice. Grupe za ljudska prava kažu da okolnosti predstavljaju "pravnu crnu rupu", čak i goru od zatočeničkog objekta u zaljevu Guantanamo u SAD-u.

Leglo za novi generaciju ISIL-a

U kampu Al-Hol se nalazi nešto više od 40.000 ljudi, gdje žive zajedno s raseljenim i pojedincima povezanim s ISIL-om, a neki od njih su i sami žrtve ISIL-a.

U aneksu visoke sigurnosti nalazi se oko 6.700 žena i dece povezanih sa borcima ISIL-a iz preko 60 zemalja, koji su gurnitu u Al-Hol dok se SDF borio protiv ISIL-a u njihovom posljednjem uporištu, Baghouzu, u istočnoj Siriji, 2019.

Više od polovine stanovništva kampa su djeca, većina mlađa od 12 godina.

Osim zakonskih posljedica njihovog proizvoljnog i neograničenog pritvora, postoje i jasni sigurnosni rizici. General Erik Kurilla, šef Centralne komande američke vojske, rekao je u izjavi nakon jedne od svojih posjeta Al-Holu 2022. da je kamp “tempirana bomba”.

"Ovo mjesto je bukvalno leglo za sljedeću generaciju ISIL-a. Ovi mladi ljudi su podložni radikalizaciji s obzirom na njihov vrlo loš kvalitet života," rekao je.

Govoreći za CNN, jedan visoki zvaničnik američke vlade rekao je to otvoreno:

"ISIL želi da svi tamo budu lojalni i spremni."

SDF i SAD vrše pritisak na zemlje da vrate svoje građane iz Sirije, rekao je zvaničnik, dodajući da je to jedino održivo rješenje za ovu složenu i opasnu situaciju.

Stvari se komplikuju, većina zatočenika logora dolazi iz zemalja koje nemaju ikakvu odanost koaliciji predvođenoj SAD-om, među kojima su Rusi, kineski Ujguri i Sirijci iz područja pod kontrolom režima, zbog čega izgledi za trajno zatvaranje Al-Hola nisu realni, barem za sad, dodao je.

CNN navodi kako je zatvorenicima gotovo nemoguće dobiti priliku za drugu šansu u životu. Od njih se traži pokajanje, a oprost se rijetko daje. Ali kada se to dogodi, oprost je moguć samo u kampu Al-Roj, koji je mnogo manji i lakši za upravljati od Al-Hola, i tamo se prebacuju međunarodni pritvorenici prije povratka u zemlje porijekla.