"Način na koji je opisao ponositost svoje žene i njenu integraciju sa pravoslavnom okolinom, doveo me je skoro do suza. Divno".

Jelena Karleuša: Islam je religija ogromne ljubavi i poštovanja prema ženama
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba

Jelena Karleuša, u subotu je objavila na svom Instagram story-u dio gostovanja muftije Abdulaha Numana u emisiji Novo jutro kod Jovane Jeremić. 

"Kod Jovane Jeremić, gost je bio izuzetno pametan, blag i interesantan za slušanje, propovjednik islamske vjere. Islam je, ko je čitao, duboko filozofska religija, religija mira i potenciranja ljudskih vrijednosti. Poštovanje prema ženama i pogotovo njegovoj ženi koju je ovaj gospodin iskazao u emisiji me je duboko dotakla. Način na koji je opisao ponositost svoje žene i njenu integraciju sa pravoslavnom okolinom, doveo me je skoro do suza. Divno...Samo ekstremizam u islamu zabranjuje i sputava žene. Pravi Islam je religija ogromne ljubavi i poštovanja prema ženama. Razumijevanje religije i edukacija u medijima na ovu temu je nešto što je neohodno".

Muftija Abdulah u emisiji je govorio o oblačenju žena u Islamu i dao svoj komentar na pokrivanje ženinog lica. 

"Nikab nije obaveza, da bi muslimanka mogla da klanja, lice treba da bude otvoreno, ruke trebaju da budu vidljive i stopala trebaju da budu vidljiva. Ja ne želim da to bude simbol Islama i muslimana, ali to je njihovo, pretjerana vizualna pobožnost", naveo je.

Dio govora muftije koji je ostavio poseban utisak na Karleušu: 

"Ja mnogo volim moju ženu. Svaki dan joj napišem pjesmicu. Ona kada ide kroz ljude, kao da ide kroz sir. Nju uopšte ne interesuje ko je lijevo, ko je desno, ko je ovakav, ko je onakav, ko je ovako obučen, ko je onako obučen a direktor je opštine. Radi sa ljudima koji većinom nisu muslimani a svi znaju ko je ona. Totalna integracija ali čuva svoj moral na način kome nikome ne smeta i nikome ne bode oči. I ne nosi ovdje zastavu, ja sam muslimanka. U vjeri nema pretjerivanja i vjera ne smije biti pretjerivanja. Vjera je tu da olakša život, ne da ga oteža. Hvala Bogu da nam je dao pravila života i zašto sada mi ljudi moramo da dodajemo još, da pored svega što smo dobili, da dodajemo nešto što nam uopšte nije potrebno i da smo mi onda moralno uzvišena bića", kazao je muftija tokom svog gostovanja.