Foto: Tuzlanski.ba

Hiljade srednjoškolaca u brazilskoj pokrajini Sao Paulo nastavili su višednevne protest zbog najavljenog zatvaranja škola, a sinoć je došlo i do naguravanja sa policijskim snagama koje su pokušale udaljiti demonstrante koji su okupirali sjedište vladinog sekretarijata za obrazovanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Učenici su još u četvrtak okupirali vladinu zgradu Centra Paula Souza kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nedavnog ukidanja budžetskih izdvajanja za školsku užinu, ali i protestirali zbog najava vladajuće Socijaldemokratske partije (PSDB) o zatvaranju većeg broja škola u toj brazilskoj regiji.

Reorganizacija obrazovnog sistema koju najavljuje guverner Sao Paula Geraldo Alckmin će pogoditi 311.000 učenika i 74.000 nastavnika. Demonstranti upozoravaju da bi zatvaranje škola dovelo do velikih gužvi u postojećim obrazovnim ustanovama, lošijeg kvaliteta obrazovanja i ostavilo mnoge nastavnike bez posla.

Po nalogu nadležnih lokalnih vlasti brazilska vojna policija jučer je ušla u okupirani objekat kako bi udaljila demonstrante iz njega i omogućila uposlenicima sekretarijata da dođu na radna mjesta.

Nezadovoljni srednjoškolci odbijaju napustiti zgradu i najavljuju nastavak mirnog protesta sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a prvi je da se odustane od najavljenih reformi. (Tuzlanski.ba)