Bivši predsjednik Irana Mahmud Ahmadinejad podnio kandidaturu za predsjedničke izbore
Foto: Tuzlanski.ba

Bivši iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, koji je bio na čelu države od 2005. do 2013. godine, zvanično je podnio kandidaturu za predstojeće predsjedničke izbore zakazane za 28. jun, prenosi Anadolu.

Analitičari kažu da bi Ahmadinejad mogao biti jedan od najjačih kandidata ako bi njegova kandidatura bila odobrena.

Iran je u četvrtak otvorio proces registracije kandidata koji se nadaju da će se kandidovati na predsjedničkim izborima 28. juna, kako bi zamijenili Ebrahima Raisija koji je poginuo u padu helikoptera u maju, javila je državna novinska agencija IRNA.

Ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je da će nakon petodnevnog perioda registracije slijediti sedmični pregled prijava. Sve kandidate mora odobriti 12-člano vijeće, koje nadzire izbore i zakonodavstvo.

Predsjednički izbori su prvobitno bili zakazani za 2025. godinu, ali je datum promijenjen nakon Raisijeve smrti 19. maja. Pobijedio je na predsjedničkim izborima 2021. godine.

U nesreći je također poginuo ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amir-Abdollahian, Malik Rahmeti, guverner pokrajine Istočni Azerbejdžan, kao imam ajatolah Ali Hashim iz provincije Tabriz.

Mohammad Mokhber, prvi potpredsjednik Irana, imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika nakon nesreće.