Biden neće produžiti proces evakuacije iz Afganistana nakon 31. augusta
Foto: Tuzlanski.ba

Američki predsjednik Joe Biden, slijedeći preporuke Ministarstva odbrane (Pentagon), odlučio je da ne produži proces evakuacije iz Afganistana nakon 31. augusta.

Kako navode američki mediji, Biden je najnoviju odluku o procesu evakuacije i povlačenju iz Afganistana donio nakon jutrošnjeg sastanka s čelnicima G-7.

Pentagon je jučer uputio preporuku Bidenu da ne produžava proces evakuacije nakon 31. augusta.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid izjavio je danas da bi evakuacije iz Afganistana trebale biti završene do 31. augusta, do kada je planirano povlačenje stranih snaga.

Mujahid je na konferenciji za medije u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, odgovarao na pitanja domaćih i stranih novinara. Istakao je da se evakuacija iz Afganistana mora završiti do 31. augusta, te da neće prihvatiti produženje ovog roka.

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns jučer se u Kabulu tajno sastao s Abdulom Ghanijem Baradarom, jednim od vođa talibanskog pokreta u Afganistanu.

Pozivajući se na izjave neimenovanih američkih zvaničnika, list "Washington Post" javio je da je to bio prvi direktni susret na visokom nivou između administracije američkog predsjednika Joea Bidena i talibana koji su preuzeli kontrolu u Kabulu.

Ističući da se CIA nije oglasila o tom sastanku, list navodi da su Burns i Baradar najvjerovatnije razgovarali i o krajnjem roku za evakuaciju iz Afganistana koji ističe 31. augusta.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je ranije izjavio da evakuacija iz Afganistana predstavlja neophodni dugi put na kojem su mogući povremeni zastoji.

Iz talibanskog pokreta su ranije poručili da nakon 31. augusta u Afganistanu ne žele vidjeti strane snage i da ne namjeravaju produžavati taj rok za evakuaciju.

Talibani su nakon zauzimanja Kabula 15. augusta, preuzeli kontrolu u Afganistanu, a predsjednik i visoki zvaničnici napustili su zemlju.

Mnogi Afganistanci nakon toga odlučili su se na bijeg, uključujući civile koji su pomagali stranim vojnicima ili grupama i sada se plaše odmazde talibana. (AA)