Biden: Izrael predstavio Hamasu sporazum od tri faze o okončanju rata u Gazi
Foto: Tuzlanski.ba

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da je Izrael predstavio Hamasu sporazum od tri faze kojim će se okončati sva neprijateljstva u opkoljenom Pojasu Gaze i osloboditi taoci iz obalske enklave, javlja Anadolu.

Biden je apelovao na Hamas da prihvati sporazum i pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ne podlegne pritisku članova svoje vladajuće koalicije koji se protive planu.

"Hamas više nije u stanju da provede još jedan 7. oktobar, što je jedan od glavnih ciljeva Izraela u ovom ratu, i iskreno, pravedan“, rekao je Biden govoreći o prekograničnom napadu koji je predvodio Hamas, a nakon kojeg je Izrael krenuo u ofanzivu na Pojas Gaze.

„Znam da ima onih u Izraelu koji se neće složiti s ovim planom i pozivaće da se rat nastavi na neodređeno vrijeme. Neki od njih su i u vladajućoj koaliciji i jasno su stavili do znanja da žele okupirati Gazu. Oni se žele boriti godinama, a taoci im nisu prioritet, apelovao sam na rukovodstvo u Izraelu da stane iza ovog sporazuma bez obzira na pritisak", rekao je američki predsjednik Biden.

Prva faza, za koju je Biden rekao da će trajati šest sedmica, uključivala bi ono što je nazvao  "potpunim prekidom vatre" i povlačenjem izraelskih snaga "iz svih naseljenih područja Gaze". Neodređeni broj talaca bi takođe bio oslobođen tokom ovog perioda, među kojima žene, starci, ranjeni, u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika, za koje je Biden rekao da će ih biti stotine.

Posljednja faza odnosila bi se na "veliki plan obnove", prema predsjedniku SAD.