Biden 14. juna na NATO samitu se sastaje sa  Erdoganom
Foto: Tuzlanski.ba

Iz Bijele kuće je saopćeno da će se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden sastati s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom tokom samita lidera NATO-a koji će se održati 14. juna u Briselu i da će tom prilikom razgovarati o bilateralnim i regionalnim temama, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki navela je u pisanom saopćenju da će američki predsjednik Biden uskoro putovati na prvu prekookeansku turneju i da će posjetiti Veliku Britaniju, Belgiju i Švicarsku.

U saopćenju se navodi da će Biden tokom tih posjeta raditi na obnovi savezništava, jačanju transatlantske saradnje i da će i drugim saveznicima i partnerima obećati poboljšanje saradnje u predstojećem periodu. Biden će 10. juna doputovati u London i sastati se sa premijerom Velike Britanije Borisom Johnsonom. Američki predsjednik će dva dana nakon toga učestvovati na samitu lidera grupe G7 u Cornwallu, gdje će ukazati na neophodnost jačanja ekonomije, zdravstva i borbe protiv klimatskih promjena te održati niz bilateralnih razgovora.

Psaki je također najavila da će Biden 13. juna posjetiti palatu Windsor i sastati se sa britanskom kraljicom Elizabethom II, a potom i otputovati u Brisel na učešće na samitu lidera Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

“Kako bi razgovarali o brojnim bilateralnim i regionalnim temama, Biden će se sastati i sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom“, saopćila je Psaki.

Ona je dalje navela da će Biden 15. juna u Briselu prisustvovati i samitu lidera SAD-a i Evropske unije, a potom se sastati i sa belgijskim kraljem Philippeom i premijerom te zemlje Alexanderom De Croom. Dan kasnije, 16. juna, će američki predsjednik Biden otputovati u švicarsku Ženevu kako bi se sastao i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Biden će se u Ženevi sastati i sa predsjednikom Švicarske Guyjem Parmelinom i šefom švicarske diplomacije Ignazijom Cassisom.​​​​​​​ (Tuzlanski.ba)