Barcelona planira zabraniti iznajmljivanje stanova turistima
Foto: Tuzlanski.ba

Najveća španska turistička destinacija, Barcelona, objavila je u petak da će zabraniti iznajmljivanje stanova turistima do 2028., što je neočekivano drastičan potez u nastojanju vlade da obuzda rastuće troškove stanovanja i učini grad pogodnim za život za stanovnike.

Gradonačelnik Barcelone, ljevičar Jaume Collboni rekao je da će Barcelona do novembra 2028. ukinuti dozvole za 10.101 stan koji je trenutno odobren za kratkoročni najam.

“Suočavamo se sa onim što vjerujemo da je najveći problem Barcelone”, rekao je Colboni na sastanku gradske vlade.

Procvat kratkoročnog iznajmljivanja u najposjećenijem španskom gradu znači da neki stanovnici ne mogu priuštiti stan nakon što su najamnine porasle za 68 posto u posljednjih 10 godina, a cijena kupovine kuće porasla je za 38%, rekao je Collboni. Pristup stanovanju postao je pokretač nejednakosti, posebno za mlade ljude, dodao je on.

Reuters navodi kako će hoteli imati koristi od promjene politike prema kratkoročnom iznajmljivanju.

Otvaranje novih hotela u najpopularnijim dijelovima grada zabranila je stranka krajnje ljevice koja je upravljala Barcelonom između 2015. i 2023., ali je Collboni signalizirao da bi mogao ublažiti ograničenje.

“Tih 10.000 stanova će koristiti stanovnici grada ili će ići na tržište za iznajmljivanje ili prodaju”, rekao je.

Lokalna vlada Barcelone je u saopćenju navela da će zadržati svoj “snažan” režim inspekcije za otkrivanje potencijalnih ilegalnih turističkih apartmana kada zabrana stupi na snagu.

Posljednjih godina u gradu se nisu izdavale nove dozvole za turističko iznajmljivanje apartmana. Lokalna vlada je naložila zatvaranje 9.700 ilegalnih turističkih stanova od 2016. a vraćeno je blizu 3.500 stanova koji će se koristiti kao primarni smještaj za lokalno stanovništvo, navodi se u saopćenju.