Američki senator Murphy: Nismo dužni bezuslovno slati oružje Izraelu
Foto: Tuzlanski.ba

Američki demokratski senator Chris Murphy izjavio je da američka administracija nije dužna bezuslovno slati oružje Izraelu koji nastavlja sa napadima na Pojas Gaze, prenosi Anadolu.

"Nismo dužni davati blanko čekove bilo kome od naših saveznika u smislu vojne podrške", rekao je Murphy za "CNN" nakon što je američki predsjednik Joe Biden 9. maja objavio da će obustaviti pomoć u oružju Izraelu ako pokrene veliki napad na Rafah.

Naglasio je da snažno podržava Bidenovu odluku o ovom pitanju.

"Ono što je Biden rekao Izraelu je: da ćemo mi biti vaši saveznici, ali morate razumjeti da će civilne žrtve i humanitarna katastrofa dugoročno samo ojačati Hamas i povećati mogućnost da Izrael bude ponovo napadnut", kazao je senator.

Poručio je da će ipak biti nastavljena podrška Izraelu.

"Međutim, u ovom slučaju ne možemo odobriti kopnenu operaciju protiv Rafaha koja bi uzrokovala smrt hiljada civila", rekao je Murphy.

Prema američkim medijima, koji se pozivaju na neimenovane američke zvaničnike, američka administracija je privremeno obustavila isporuku jednog dijela oružja Izraelu, a odluka je donesena zbog pitanja napada na Rafah u Pojasu Gaze.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin potvrdio je u nedjelju da se nalaze u procesu procjene oružja koje treba biti poslato Izraelu u kontekstu kopnenog napada na Rafah, te da su obustavili isporuku dijela oružja dok traje ovaj proces.

Uprkos međunarodnim upozorenjima, izraelska vojska je prije sedam dana proširila svoje vojne operacije u Pojasu Gaze pokretanjem kopnene operacije u gradu Rafah na jugu blokirane enklave, kao i prodiranjem u naselje Zeitoun jugoistočno od grada Gaze i izvođenjem velike vojne operacija u gradu i izbjegličkom kampu Jabalia na sjeveru Pojasa Gaze.

Više od 35.000 Palestinaca je ubijeno, a više od 76.600 ranjeno u brutalnim izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine.

Za genocid optuženi Izrael, također, provodi blokadu Pojasa Gaze i ne dozvoljava ulazak humanitarne pomoći koja održava u životu 2,3 ​​miliona tamošnjih Palestinaca.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Pojasa Gaze nalaze se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.